Šef Googlea uvjeren: Umjetna inteligencija čovječanstvu će biti važnija od struje ili interneta

Istaknuo je kako će u sljedećih dvadesetak godina dvije tehnologije zasigurno promijeniti naš svijet - umjetna inteligencija i kvantno računarstvo.

Martina Čizmić | 12.07.2021. / 09:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šef Googlea Sundar Pichai u razgovoru za BBC progovorio je o brojnim aktualnim temama koje u posljednje vrijeme potresaju i njegovu tvrtku i brojne druge tehnološke tvrtke u svijetu.

Jedan od problema s kojim se Google susretao otkako je izašao na međunarodnu scenu jest plaćanje poreza. Google posluje u brojnim zemljama i svaka od tih zemalja ima različit porezni sustav. Stoga ne bi trebalo nikoga iznenaditi da je Google tijekom godina iskoristio sve moguće olakšice, ali i porezne oaze. No to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, sve se glasnije spominje uvođenje minimalnog globalnog korporativnog poreza. Radi se o, ako ideja zaživi, stopi poreza koji bi globalne tvrtke plaćale jednako u cijelom svijetu.

Iznenađujuće, Pichai to, barem načelno, podržava. I njemu (odnosno njegovoj tvrtki) u interesu je da porezni sustav postane jednostavniji i učinkovitiji.

Veći bi problem mogao biti pitanje sigurnosti podatka, privatnosti i tržišnog monopola. Upravo se na optužbe o monopolu osvrnuo Pichai, koji je rekao kako je na svakom korisniku želi li koristiti Google ili ne, odnosno s Googleom povezane proizvode.

No možda je zanimljivije bilo njegovo razmišljanje o budućim tehnologijama. Istaknuo je kako će u sljedećih dvadesetak godina dvije tehnologije zasigurno promijeniti naš svijet - umjetna inteligencija i kvantno računarstvo.

Umjetnu inteligenciju vidim kao temeljnu tehnologiju koju će čovječanstvo razviti i na kojoj će raditi. Znate, ako razmišljate o vatri ili struji ili internetu, umjetna je inteligencija, barem tako ja smatram, još bitnija, rekao je Pichai.

I dok će umjetna inteligencija, ako je vjerovati Pichaiju, postati jedna od temeljnih tehnologija, kvantno računarstvo neće baš biti odabir za svakoga niti će se moći koristiti u svim sferama života.

Kvantno računarstvo neće funkcionirati za sve. Postoje stvari za koje će računarstvo kakvo koristimo danas uvijek biti bolji izbor. No postoje i neke stvari za koje će kvantno računarstvo otvoriti cijeli niz novih rješenja, uvjeren je Pichai.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti