Šef SEC-a upozorio: Korištenje umjetne inteligencije moglo bi dovesti do nove krize

Činjenica je da se umjetna inteligencija razvija (i koristi) puno brže no što zakonodavna tijela mogu donositi zakone i pravila.

Martina Čizmić | 18.10.2023. / 10:00

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Šef američke Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC) Gary Gensler poslao je zabrinjavajuće upozorenje vezano za umjetnu inteligenciju i financijska tržišta.

U razgovoru za Financial Times Gensler je istaknuo kako umjetna inteligencija brzo i snažno prodire u financijsku industriju, no da to, smatra, baš i neće imati pozitivan rezultat.

Gotovo je neizbježno da će umjetna inteligencija dovesti do sljedeće financijske i ekonomske krize, rekao je Gensler te pozvao regulatore da na vrijeme poduzmu mjere kako bi se smanjili rizici koje umjetna inteligencija može izazvati u financijskom sektoru.

Supernova (Foto: ESA/Hubble & NASA) Prvi put u svijetu AI je sam, bez pomoći ljudi, otkrio supernovu

Objasnio je da ga najviše brine što tehnološke tvrtke, i velike i male, razvijaju modele umjetne inteligencije namijenjene financijskoj industriji, a izvan nadzora financijskih regulatora.

Ako financijske tvrtke u konačnici počnu koristiti te modele, to bi moglo znači da će početi donositi iste odluke u istom trenutku, što bi, smatra, moglo dovesti do potencijalne katastrofe na tržištu.

Mislim da ćemo u budućnosti imati financijsku krizu... a u izvješćima nakon svega ljudi će reći 'Aha! Postojao je ili jedan agregator podataka ili jedan model na koji smo se oslanjali', rekao je Gensler. Dodao je pri tome da ne zna hoće li se to dogoditi na tržištu dionica ili možda hipotekarnom tržištu.

Umjetna inteligencija, ilustracija Šefica Mozille upozorila: Umjetnu inteligenciju ne smije kontrolirati šačica velikih tvrtki

Podsjetimo, velike financijske tvrtke poput Morgan Stanleyja i Goldman Sachsa već aktivno koriste umjetnu inteligenciju kao pomoć u istraživanju ili osmišljavanju tema za razgovor s klijentima, a JPMorgan Chase razvija platformu koja bi klijentima pomagala oko ulaganja.

Na sve je to reagirao i SEC, koji je još u srpnju predložio novo pravilo prema kojem bi brokeri i savjetnici morali razmisliti i reagirati ako dođe do sukoba interesa zbog korištenja prediktivne analitike podataka i sličnih tehnologija.

No činjenica je da se umjetna inteligencija razvija puno brže no što zakonodavna tijela mogu donositi zakone i pravila.

Izvor: Financial Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti