Šefica MMF-a: Vremena se mijenjaju. Morali bismo razmisliti o izdavanju digitalnih valuta

Podsjetila je kako digitalne valute predstavljaju i određeni rizik. Za ublažavanje tog rizika biti će potrebna kreativna rješennja, a upravo tehnologija to omogućuje.

Martina Čizmić | 14.11.2018. / 14:01

Digitalne valute (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Kad su virtualne valute poput bitcoina i ethereuma bile na vrhuncu, brojne su države i financijske organizacije bile gorljivi protivnici uvođenja bilo kakvih digitalnih valuta. Neke su države čak branile trgovanje takvim valutama na svom teritoriju.

No, čini se kako se "vjetrovi mijenjaju". Šefica Međunarodnog monetarnog fonda, Christine Lagarde mnoge je iznenadila kad je u svom govoru u Singapuru rekla kako bi središnje banke diljem svijeta trebale razmisliti o izdavanju digitalne valute.

Novac se mijenja

Puše novi vjetar, onaj digitalizacije, rekla je u svog govoru Lagarde i nastavila: Lebdimo u svijetu informacija, gdje su podaci "novo zlato" unatoč sve većoj zabrinutosti zbog piratstva i kibernetičke sigurnosti. U svijetu u kojem milenijalci stvaraju novu ekonomij, s telefonom u ruci. I upravo je to ključno - novac se mijenja.

Uvjerena je kako će novac budućnosti biti integriran u društvenim mrežama, dostupan online i za direktno korištenje među osobama.

Podsjetila je kako već sad u nekim zemljama fizički novac gotovo izumire, a stvara se prostor za digitalni novac.

Hoćemo li u budućnosti imati digitalnu kunu?

Iako je još uvijek opreza u zagovaranju digitalnog novca i smatra kako bi trebalo osmisliti čvrsti regulatorni okvir prije bilo kakvog izdavanja digitalnog novca, ističe kako se stav prema digitalnom novcu pomalo mijenja, čak i u MMF-u.

Vjerujem kako bismo trebali razmisliti o mogućnosti izdavanja digitalne valute. To bi mogao biti nain da država uložii novac u digitalnu ekonomiju, rekla je Lagarde te dodala kako je MMF izdao istraživanje u kojem su nabrojane sve pozitivne i negativne strane digitalnih valuta.

Uvjerena je kako bi digitalne valute mogle osigurati financijsku inkluziju, zaštitu potrošača i privatnost u transakcijama.

Istovremeno, podsjetila je kako digitalne valute predstavljaju i određeni rizik. Za ublažavanje tog rizika biti će potrebna kreativna rješennja, a upravo tehnologija to omogućuje.

Iznijela je nekoliko prijedloga kako osigurati financijski integritet sustava i očuvati privatnost u svakodnevnim transakcijama. Među ostalim, predložila je da središnje banke krenu u partnerstvo s privatnim sektorom kako bi se održala razina inovativnosti potrebna da cijeli sustav i dalje nastavi funkcionirati.

Tehnologija će se promijeniti, a morati ćemo i mi. U protivnom ćemo ostati posljednji list na mrtvoj grani, kada su svi ostali odlučili odletjeti na vjetru. Moramo prihvatiti promjene kako bi one bile pravedne, sigurne, učinkovite i dinamične, poručila je na kraju Lagarde.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti