Šefica popularnog videoservisa upozorava: Nitko ne bi profitirao razdvajanjem Googlea i YouTubea

Sve je veći pritisak političara i regulatora na "razbijanje" velikih tehnoloških kompanija – npr. izdvajanje YouTubea od Googlea, tj. Alphabeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2019. / 14:41

Susan Wojcicki (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedna od tema koja se sve češće spominje u SAD-u jest razdvajanje velikih tehnoloških kompanija koje, smatraju mnogi, trenutačno imaju preveliku moć i utjecaj. Čak je nedavno i suosnivač Applea Steve Wozniak rekao kako bi razdvajanje velikih kompanija bila dobra stvar te mu je žao da se ranije i Apple nije podijelio u više neovisnih odjela.

Slika nije dostupna 'Ostalo je povijest': Zbog ovog videa Google je kupio YouTube!

No što bi konkretno korisnicima donijelo razdvajanje velikih tehnoloških kompanija poput npr. Googlea, tj. Alphabeta, odnosno što bi to značilo za korisnike YouTubea? "Mislim da za potrošače ne bi bilo nikakve koristi ako bi se izdvojili", komentirala je šefica YouTubea priče oko "razbijanja" Googlea, tj. Alphabeta na Atlantic Festivalu.

Poznato je kakvih problema YouTube ima s nasilnim i neprikladnim sadržajem, a jasno je kako ne postoji dovoljan broj ljudi koji bi pregledavao brojne videozapise koji se objavljuju na tom videoservisu, zbog čega koriste umjetnu inteligenciju, strojno učenje i druge tehnologije koje je razvio Google. U tom je pogledu poželjno da su Google i YouTube "pod istim krovom" jer tako YouTube može iskoristiti Googleovu tehnologiju koja im pomaže u pronalaženju i uklanjanju neprimjerenog sadržaja.

Luis Fonsi (Foto: AFP) Na YouTubeu u EU-u više neće biti dostupni brojni popularni videozapisi?

Bit će zanimljivo pratiti kako će se priča o razbijanju Googlea, Facebooka, Amazona i drugih velikih tehnoloških kompanija razvijati dalje jer sve je veći pritisak regulatora na njih, no jasno je koliko bi teško bilo donijeti takvu odluku koja bi imala velike posljedice na tehnološku industriju i njene najjače igrače.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti