'Ostalo je povijest': Zbog ovog videa Google je kupio YouTube!

Videozapis dvojice mladića koji pjevuše pjesmu Backstreet Boysa uvjerio je Googleovce da kupe YouTube, a ostalo je povijest…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2015. / 09:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je Google za YouTube platio 1,65 milijardi dolara, dio tržišnih analitičara mislio je kako je internetski div (koji je tada imao vlastiti video servis Google Video) pretplatio YouTube i kako im se ta akvizicija neće isplatiti. U to vrijeme veliki broj korisnika još nije imao pristup brzom internetu te YouTube nije bio niti približno popularan kao danas – jedan od prijelomnih i povijesnih trenutaka za ovu kompaniju bio je, vjerovali ili ne, kada su dvojica mladića objavili video u kojem pjevuše pjesmu Backstreet Boysa. Ovaj je video privukao pažnju Susan Wojcicki koja je tada u Googleu bila zadužena za njihov video servis i 'uvjerio' je kako Google mora kupiti YouTube, što se i dogodilo pola godine nakon toga.

Ovaj video, kao što je vidljivo, ni po čemu nije zanimljiv niti se ističe od ostalih videozapisa, no gledajući ovu dvojicu mladića Wojcicki je shvatila zbog čega bi YouTube mogao dovesti do video revolucije te zahvaljujući njemu ljudi diljem svijeta mogu stvarati vlastiti video sadržaj i predstaviti ga cijelom svijetu, bez potrebe za studijskim snimanjem i profesionalnom opremom. Sve veći broj korisnika i dostupnost brzog interneta, pametni telefoni kao i sve bolje kamere na mobilnim uređajima utjecali su na popularnost YouTubea koji je danas jedna od najpopularnijih stranica na svijetu s više od milijardu jedinstvenih mjesečnih korisnika. Usprkos popularnosti i velikom broju korisnika, jedan od problema YouTubea uvijek je bila monetizacija, odnosno naplaćivanje – Google je najviše novca zarađivao od reklama, a nedavno su uveli i pretplatu za korisnike koji žele uživati u video sadržaju bez prikazivanja reklama.  

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti