Seks, laži i ucjene: Android i iOS uređajima širi se novi spyware, koji ima samo jedan cilj - iscijediti što više novca od žrtve

Najnoviji spyware ima samo jednu zadaću - ukrasti što više osobnih podataka i kontakata žrtve, a onda i novac.

Branimir Vorša | 16.12.2020. / 17:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručnjaci tvrtke za sigurnost mobilnih uređaja Lookout otkrili su novu vrstu spywarea koji cilja isključivo korisnike iOS i Android uređaja u više azijskih zemalja.

Spyware Goontact mami korisnike na stranice za odrasle, odakle im krade osobne podatke pohranjene na njihovom mobilnom uređaju. Zašto? Tako da može početi s ucjenama i iznuđivanjem.

Naime, prevaranti namamljuju žrtve na stranice s ponudama escort usluga, na kojima ih onda operateri uvjeravaju da instaliraju mobilne aplikacije za povećanje korisničkog iskustva. No, te aplikacije nemaju nikakvu stvarnu funkcionalnost, osim da od trenutka instalacije ugrabe sve osobne podatke i podatke kontakata sa zaraženog uređaja.

Informacije koje Goontact može izvući iz mobilnog uređaja uključuju identifikatore samog uređaja, brojeve telefona, informacije o kontaktima, SMS poruke, fotografije pohranjene na karticama pa čak i podatke o lokaciji.

Osobe odgovorne za širenje Goontacta nisu dosad otkrivene, no u Lookoutu smatraju da kako se vjerojatno radi o novom oružju kibernetičkih kriminalaca, a ne o počinitelju kojeg možda sponzorira neka strana vlada.

Nije tajna da su moblini uređaju pravi izvor podataka za kibernetičke kriminalce. Kako se korištenje mobilnih uređaja nastavlja povećavati, tako se razvija i kibernetički kriminal na mobilnim platformama iOS i Android. Upravo zato, korisnici bi trebali, više nego ikad, biti na oprezu, ističe Phil Hochmuth, programski potpredsjednik poslovne mobilnosti u IDC-u (International Data Coorperation).

Izvor: Beta News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti