Selfi iznad svega: Zbog fotografija na Instagramu muče životinje

Neki su od takvih primjera majmuni i ljenjivci zavezani za stabla, mali krokodili i kajmani zavezanih usta i druge životinje koje su uzeli iz prirodnih staništa samo kako bi turisti s njima mogli snimati selfije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2017. / 10:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Često se čini kako dijelu turista nije toliko bitno uživanje u mjestima koje posjećuju, upoznavanje s kulturnom baštinom i lokalnim običajima, već im je jedino bitno snimiti što bolji i atraktivniji selfi kojim žele skupiti što više lajkova na društvenim mrežama. U želji za što atraktivnijim selfijima ljudi ponekad znaju pretjerati – već je zabilježeno više slučajeva pogibije neopreznih turista koji su zbog fotografiranja selfija pali sa stijene, mosta i slično, a prema organizaciji World Animal Protection, sve su češće žrtve selfi-groznice i životinje.

Naime, kako su životinje (pogotovo neke lokalne i egzotične životinje) iznimno zanimljive turistima zbog selfija, takve se životinje u turističkim odredištima uzimaju iz njihovih prirodnih staništa i, često uz suradnju s turističkim agentima, zavezane za stablo, poput majmuna ili ljenivaca, odnosno zavezanih usta (kod npr. malih krokodila i kajmana) nude turistima za fotografiranje. Zbog pohlepe i zarade životinjama se nanosi velika patnja i bol – osim što više ne žive u svom prirodnom staništu, često se i turisti prilikom fotografiranja prema njima neprikladno ponašaju, objasnio je Dr. Neil D'Cruze iz WAP-a. U razgovoru za BBC rekao je kako su znanstvenici u Brazilu i Peruu, osim navedenih slučajeva vezivanja životinja za drva, odnosno vezivanja njihovih usta ljepljivom trakom ili gumom, pronašli i ozlijeđene ptice te izmučene i dehidrirane anakonde koje su mnogim turistima sigurno omiljen trofej za selfije.

Iz Instagrama kažu kako se prema pravilima korištenja ove mreže zabranjuje sudjelovanje ili organizacija kriminalnih aktivnosti koje mogu naštetiti životinjama te uvijek uklanjaju prijavljeni sadržaj na kojem su zlostavljane životinje, a surađuju i sa stručnjacima za prirodu i životinje s ciljem informiranja i upozorenja korisnika svoje mreže oko aktivnosti koje bi mogle biti opasne za životinje i prirodu.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti