Šest aplikacija koje će zainteresirati svako dijete za STEM

Kako zainteresirati djecu za STEM? Možda vam ovih 6 aplikacija može pomoći u tome.

Martina Čizmić | 28.02.2023. / 13:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni je telefon djeci i mladima veći dio dana u rukama ili nadohvat njih. Svjesni te činjenice, ali i vrste sadržaja koje mladi konzumiraju putem mobitela, hrvatski STEM ambasadori njihovim roditeljima savjetuju da potraže aplikacije pomoću kojih djeca i mladi na zanimljiv način mogu proširiti svoje znanje iz STEM područja.

Photomath je najpopularnija aplikacija za učenje matematike u svijetu. Ta aplikacija nastala u Hrvatskoj koju namjerava kupiti Google, kameru mobitela koristi za prepoznavanje matematičkih zadataka i na zaslonu pokazuje kako se on rješava korak po korak. 

Žene sa STEM diplomama: Ilustracija - 4 Otvoren natječaj za STEMfemme program, namijenjen isključivo studenticama STEM fakulteta

Za identifikaciju biljaka postoji niz aplikacija, a jedna od najpopularnijih je Pl@ntNet. Ona na temelju fotografije otkriva o kojoj se biljci radi. 

Aplikacija iMammalia zaljubljenicima u boravak na otvorenom omogućuje otkrivanje koji sisavac stoji iza kojeg traga u prirodi. Aplikacija je jednostavna za uporabu, a omogućuje bilježenje tragova sisavaca diljem Europe. 

Koje biljne i životinjske vrste u Hrvatskoj nisu autohtone, zainteresirani mogu naučiti pomoću aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj. Tu je aplikaciju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo kako bi se razvila mreža istraživača amatera koji će s terena dojavljivati i dijeliti nalaze stranih i invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj i tako pridonijeti kartiranju stranih i invazivnih stranih vrsta te ranom otkrivanju novih invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj. 

GeoCro aplikacija je pomoću koje zainteresirani mogu istraživati lokalnu geologiju Hrvatske, doznavati osnovne informacije o različitim stijenama i strukturama prisutnima na površini te kratku geološku prošlost prostora Hrvatske. Namjera Hrvatskog geološkog instituta bila je na moderan i praktičan način približiti geološku građu Hrvatske ne samo geolozima već i svima koji su zainteresirani za geologiju.

Druga sezona Škole budućnosti - 2 Stiže još inovativnije izdanje Škole budućnosti: Učenici ulaze u virtualni svijet i izrađuju robota heksapoda

Onima koji vole promatrati noćno nebo, STEM ambasadori preporučuju aplikaciju Stellarium Mobile - Star Map. Usmjeravanje mobitela prema nebu korisniku omogućuje da identificira sve što na njemu vidi – zvijezde, sazvježđa, planete, komete i satelite.

 Sve spomenute aplikacije moguće je pronaći u trgovinama aplikacija, kao i brojne druge koje će olakšati djeci i mladima ulazak u STEM svijet.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti