Shatner priznao: Odlazak u svemir bio je poput sprovoda

Njegovo putovanje u svemir trebalo je biti slavlje, no umjesto toga, bilo je poput sprovoda, uz strašan osjećaj tuge i žalosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2022. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zahvaljujući Jeffu Bezosu i njegovom Blue Originu, William Shatner, popularni kapetan Kirk iz Zvjezdanih staza, ostvario je snove i s 90 godina odletio je u svemir. Nakon leta bio je pun emocija, oduševljen onim što je vidio i doživio, a u knjizi koju je ovog mjeseca objavio Boldly Go: Reflections on a Life of Awe and Wonder, dotakao se tog putovanja te je dao jedan drukčiji uvid na kratkotrajni boravak u svemiru.

Slika nije dostupna Shatner nakon leta: Ovo je čudesno! Pun sam emocija, nadam se da se nikad neću oporaviti od ovoga!

Napisao je kako je njegovo putovanje u svemir trebalo biti slavlje, no umjesto toga, bilo je poput sprovoda, uz strašan osjećaj tuge i žalosti. Sve ono što je očekivao i čemu se nadao, nije se obistinilo. Dapače, osjećaj je bio potpuno drukčiji. Kada sam pogledao u svemir, nije bilo misterije, nikakvog strahopoštovanja… sve što sam vidio je smrt, opisao je svoje svemirsko iskustvo leta.

Prema Shatneru, pogled u tu “hladnu, mračnu i crnu prazninu”, ne može se usporediti s ničim na našoj planeti: Kontrast između zlobne hladnoće svemira i topline Zemlje ispunio me tugom. Njegovo razmišljanje, odnosno promjena načina na koji razmišlja o Zemlji nije neuobičajena i, kako kako kažu na Business Insideru, česta je kod astronauta koji također proživljavaju slično iskustvo tijekom boravka u svemiru.

Slika nije dostupna Sada je potvrđeno: Legendarni kapetan Kirk ispunit će svoj san i poletjeti u svemir

Ono što je otkrio je da “ljepota nije tamo”, već je ovdje, s nama, na našoj planeti. I prije objave knjige Shatner je u nekim intervjuima rekao kako, nakon tog životnog putovanja, ponekad nije mogao zaustaviti suze jer je žalovao za destrukcijom na Zemlji. No dok on briše suze, nažalost, destrukcija jedinog nam planeta nastavlja se i dalje - od uništavanja šuma do ratova te se samo možemo nadati da ta destrukcija jednog dana ne postane (nuklearni) armagedon.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti