Shift Money 2020 pokazao kako budućnost pripada tehnologiji

Svi sadržaji emitirani su uživo na online platformi Singapore FinTech Festivala, čime je omogućeno da preko 60.000 sudionika SFF-a iz svih dijelova svijeta prati događanja iz Zagreba.

Martina Čizmić | 09.12.2020. / 14:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dva dana ispunjena zanimljivim predavanjima domaćih i stranih predavača, privukla su tisuće "gledatelja" diljem svijeta i tako učinila uspješnom još jednu Shift Money konferenciju. Ove godine u hibridnom izdanju, u skladu s epidemiološkim preporukama.

Tijekom programski izuzetno bogatog drugog dana sudionici su imali priliku uživati u tematski raznolikim i relevantnim sadržajima, o čemu svjedoči i impresivan popis govornika koji su podijelili svoja znanja iz industrije.

Veliko zanimanje sudionika izazvalo je obraćanje Tima Drapera, najzvučnijeg imena ovogodišnje konferencije, koji je u održao predavanje o budućnosti kriptovaluta i blockchain tehnologije te pokušao odgovoriti na pitanje hoće li ovi koncepti u postati dio financijskog mainstreama.

Ono što je u Draperovom predavanju posebno zazvonilo bila je rečenica da bi uvođenjem blockchain tehnologije i kriptovaluta u svakodnevni život, svijet postao bogatiji, a neke industrije bi izuzetno napredovale. Istovremeno, gotovo bi nestala potreba za različitim valutama i bankama, jer bi svi svoj novac imali uvijek dostupnim, bez obzira na to gdje se nalaze i što rade. 

Uslijedilo je izlaganje Lennartaa Koopmansa (Magnius), koji je govorio o promjenama u samom konceptu pružatelja platnih usluga (PSP), a zatim i panel u kojem su sudionici iz različitih segmenata privatnog sektora, ali i regulatornih tijela, razgovarali o tome koliko je veličina tržišta faktor u poslovnom uspjehu, odnosno koje su prednosti manjih ekosustava u svijetu financija i tehnologije.
Dubravko Martinić (Serengeti) ispričao je svoju priču o (ne)mogućoj misiji u svijetu core bankinga, nakon čega je uslijedila zanimljiva panel rasprava predstavnika banaka, osiguranja i fintech startupa o tome hoće li budućnost obilježiti antagonizam ili suradnja između fintech inovatora i tradicionalnih subjekata bankarskog sustava.

U poticajnom razgovoru s Nikolom Pavešićem (Nikkei), Tina Mirčeta, voditeljica poslovng razvoja u Mastercardu, je iznijela svoj osvrt na tzv. findustrijsku revolucije, odnosno globalne trendove u platnom prometu.

Pandemija nam je donijela i nešto dobro: ubrzanu digitalizaciju i digitalnu transformaciju. Transformacija trgovine, zajedno sa stalnim unaprjeđenjem sustava i rješenja za plaćanje, ovdje ima značajnu ulogu, istaknula je Mirčeta i dodala: ubrzavanje razvoja digitalnih plaćanja za mala i srednja poduzeća dovodi do jačanja platnog ekosustava, osiguravajući potrošačima dostupnost elektroničkog plaćanja što je vrlo važno u ovom vremenu fizičkog distanciranja. Ako se s procesom postupa odgovorno, digitalizacija financija, podjednako za pojedince i tvrtke, može utjecati na smanjenje njihovih troškova, omogućiti im lakši pristup novim tržištima, ali i dovesti do novih mogućnosti, olakšavajući oporavak u post-covid svijetu. 

Programski dio konferencije završio je predavanjem Michaela Pötschera (Bitpanda), svojevrsnim osvrtom na godinu koja je iza nas, uz poseban naglasak na promjene u investicijskim navikama.

Svi sadržaji emitirani su uživo na online platformi Singapore FinTech Festivala, čime je omogućeno da preko 60.000 sudionika SFF-a iz svih dijelova svijeta prati događanja iz Zagreba. Fintech entuzijasti i profesionalci su u dva dana, kroz različita predavanja, panele i radionice ostvarili kvalitetan uvid u globalne trendove iz područja financijskih tehnologija, a za očekivati je kako će ljestvica za iduće, četvrto izdanje Shift Money konferencije biti podignuta još i više.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti