Školarci su na nastavi preumorni zbog sve raširenijeg problema

Problem uređaja neće se riješiti zabranom ekrana u školama, jer djeca trebaju manje vremena provoditi za ekranima i u svojim kućama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.02.2024. / 15:52

Učenik spava u školi (Foto: Getty Images)

Brojni stručnjaci do sada su upozorili na negativne posljedice izloženosti djece ekranima. Mnogima je dječju igru i zabavu na parkovima i igralištima zamijenila virtualna zabava, odnosno videoigre, društvene mreže, YouTube, TikTok itd., o kojima najmlađi postaju ovisni. Brojnim upozorenjima pridružili su se i učitelji iz Yorkshirea koji su kod školaraca primijetili još jedan negativan trend povezan s ekranima - umor. Dok je britanska vlada pozvala na izbjegavanje korištenja pametnih telefona u školama kako bi smanjili ometanje i poboljšali ponašanje djece u školama, što je pohvalno, učitelji upozoravaju kako veliki dio problema koje imaju sa školarcima potječe od kuće, odnosno prekomjernog korištenja uređaja u vrijeme kada nisu na nastavi.

Mladi na telefonima Žele omogućiti dobar razvoj djece: Mlađima od 16 godina zabranit će društvene mreže

Primjećujemo kako su učenici postali prilično tihi i umorni tijekom škole, komentirala je za BBC učiteljica iz srednje škole u Rotherhamu Hannah Feerick te je dodala kako je uzrok takvoj pospanosti vrijeme koje provode online, odnosno na svojim telefonima kada su kući. Kako su umorni, jasno je da ne mogu biti u potpunosti koncentrirani na školu i školske zadatke.

Zbog mobitela i pretjerane uporabe ekrana, Feerick je upozorila i na velike probleme sa sukobima između prijateljski grupa koje su sada u ključnom trenutku razvoja tih prijateljstava.

Na nedavnom sastanku učitelja u Leedsu, razgovaralo se upravo o utjecaju pretjeranog korištenja telefona. Problemi povezani s ekranima su iznimno veliki. Djeci je danas teško komunicirati jedni s drugima te su prilično usamljeni, a učitelji su posebno spomenuli i roditelje koji nisu niti svjesni negativnog učinka koje mobiteli ostavljaju na njihovu djecu. Mnogi vjerojatno misle da, ako su djeca na telefonu i ako su mirni i ništa ne traže, da je sve u redu. A nije.

Postoji nedostatak strpljenja i sposobnost čekanja na nagradu - moraju to imati i moraju to imati sada, objasnio je jedan učitelj novinarima.

Tinejdžeri na pametnim telefonima, ilustracija Zabrinjavajući podaci: Gotovo polovica tinejdžera osjeća da su ovisni o društvenim mrežama

Psihologinja Charlotte Armitag također je upozorila na roditelje i njihovu ulogu u odgoju djece kada su u pitanju uređaji. Oni moraju postaviti čvrste granice oko korištenja uređaja. Jasno je kako je u ovo moderno doba nemoguće izbjeći njihovo korištenje, no zato trebaju postojati granice i balans: Sve mora biti umjereno. Naglasila je i kako su klinike prepune djece i adolescenata s mentalnim problemima, čiji se uzrok nalazi i u prekomjernoj uporabi telefona. Ali možemo to zaustaviti i roditelji moraju napraviti svoj dio kako bi uredili korištenje uređaja, smatra Armitag.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti