Skupa tehnologija: Znate li koliko električne energije troše alati pogonjeni umjetnom inteligencijom?

Iako se radi samo o procjenama, brojke su impresivne.

Martina Čizmić | 06.12.2023. / 10:10

Serveri, ilustracija
Serveri, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Različiti alati koji koriste umjetnu inteligenciju sve su popularniji u svijetu, a ponekad se čini kao da se svaki dan pojavi neki novi alat. No, iako su neki od tih alata bolji, a drugi lošiji u onome što rade, istraživači su otkrili kako im je svima jedno zajedničko - velika potrošnja električne energije.

Tim istraživača iz Hugging Facea i Sveučilišta Carnegie Mellon, proveo je istraživanje koj je nedavno objavljeno, ali još čeka recenziju, o tome koliko snage alati umetne inteligencije trebaju za obavljanje raznih zadataka.

Njihovi rezultati otkrivaju ono to bi se mogo nazvati tamnom klimatskom stranom takvih alata.

Rudarenje kriptovaluta, ilustracija Nevjerojatan potez vlasti: Tvrtkama za rudarenje kriptovaluta plaćaju ogromne novce ako naprave jednu stvar

Kako navode u svom radu, proučavali su različite alate, ali najmanje učinkovit model generativne umjetne inteligencije koji su proučavali, XL Stable Diffusiona, koji je objavljen u srpnju 2023., koristio je gotovo onoliko energije po generiranoj slici, koliko je potrebno za napuniti pametni telefon 100 posto.

Iako to možda ne zvuči puno, jer svi gotovo svakodnevno (a neki i nekoliko puta tijekom dana) stavljamo svoje pametne telefone na punjenje i ne razmišljamo o njihovoj potrošnji. No, kad se ta potrošnja energije pomnoži s brojem slika koje se stvaraju dnevno, ispadne zavidna brojka. Osim toga, navode istraživači, stvaranje 1000 slika pomoću tog alata, stvara emisiju ugljika ekvivalentnu vožnji prosječnog automobila na benzin tijekom 6,6 kilometara.

Naravno, ističu istraživači, te brojke variraju ovisno o tome koji se model promatra, ali i koja verzija nekog modela je u pitanju.

Prosječno gledano, istraživači su tijekom testiranja generirali 1000 slika, što je u prosjeku "trošilo" električne energije kao punjene baterije pametnog telefona do 24 posto po slici (oko 1,35kWh po upitu).

S druge strane, generiranje teksta zahtjeva manje električne energije. Tako su istraživači otkrili da 1000 upita troši jednako energije kao tri punjenja baterije pametnog telefona (otprilike 0,042kWh po upitu).

Zagrijavanje oceana, ilustracija "Investiraj u naš planet": Potrebna je uporna i hrabra borba protiv klimatskih promjena

No, kad se ti podaci pomnože s brojem upita koje ti alati dobivaju svakodnevno, otkrivaju se pravi razmjeri potrošnje električne energije i emisije ugljikovog dioksida.

Nedavne procjene sugeriraju da AI poslužitelji na globanoj razini troše elekrične enerije koliko i cijela Argentina u jednoj godini. To bi u budućnosti, kako se AI alati budu dalje razvijali, moglo predstavljat sve veći problem.

Treba istaknuti kako istraživači u svom radu nisu uspjeli obuvatiti i najpopularnije AI alate kao što su ChatGPT, Bard ili Midjourney, koji svakodnevno imaju milijarde upita. 

Unatoč tome, jasno je da će tvrtke koje razvijaju AI alate sve više morati razmišljati i o svom utjecaju na okoliš. Pogotovo u kontekstu sve izraženijih klimatskih promjena i viših cijena energije.  

Izvor: The Register

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti