Nevjerojatan potez vlasti: Tvrtkama za rudarenje kriptovaluta plaćaju ogromne novce ako naprave jednu stvar

I dok u Riotu zadovoljno trljaju ruke, građani Teksasa se s pravom pitaju - isplati li se sve to njima?

Martina Čizmić | 08.09.2023. / 16:16

Rudarenje kriptovaluta, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Dok se Teksas borio s toplinskim valom, a distributeri električne energije pokušavali zadovoljiti zahtjeve za rekordnim količinama električne energije, jedna je kompanija itekako iskoristila tu situaciju.

Naime, kompanija Riot Platforms, koja se bavi rudarenjem kriptovaluta, a za koje je poznato da iziskuju ogromne količine energije, otkrila je kako je samo u kolovozu dobila 31,7 milijun dolara "energetskih kredita" od najvećeg teksaškog distributera električne energije ERCOT-a. I to samo zato što su smanjili potrošnju tijekom najvećeg toplinskog vala.

U prijevodu, ERCOT je platio Riotu da prestanu rudariti kriptovalute.

Rudarenje kriptovaluta, ilustracija Zapovjednik u američkim Svemirskim snagama ima zanimljiv prijedlog: Umjesto ratovanja, trebali bismo se okrenuti - rudarenju

Cijela priča dobiva novu dimenziju kad se doda da je ERCOT po prvi put, u posljednje dvije godine, objavio "hitni proglas" u kojem je od korisnika zatražio da isključe sve ono što im nije nužno, kako bi klimatizacijski uređaji imali dovoljno električne energije za rad.

Riot je, s druge strane, uz to što je dobio "poticaj" od ERCOT-a da smanji potrošnju, uspio izrudariti 333 bitcoina, odnosno na njima zaraditi dodatnih 8,9 milijuna dolara.

Posebno je zanimljivo što su, u "sjeni" rastućih cijena električne energije, rekordne potrošnje i prijetnje nestanka struje, teksaški zakonodavci izglasali dva zakona koja rudarima kriptovaluta garantiraju da, ako smanje potrošnju električne energije, država plaća i više nego što bi zaradili rudarenjem.

U Riotu su i više nego zadovoljni takvim razvojem situacije.

Primjer videa sa zlonamjernim softverom u opisu na YouTubeu Kibernetički kriminalci putem YouTubea mame korisnike na rudarenje bitcoina, no zapravo šire vrlo opasan malware

Učinci tih "energetskih kredita" značajno su smanjili Riotove troškove rudarenja bitcoina i ključni su element koji će pridonijeti pretvaranju Riota u jednog od najjeftinijih proizvođača bitcoina u industriji, izjavio je šef Riota, Jason Les.

I dok u Riotu zadovoljno trljaju ruke, građani Teksasa se s pravom pitaju - isplati li se sve to njima? Osim što je rudarenje kriptovaluta otvorilo neke nove poslove, čini se da prosječni građani baš i nemaju neku pozitivnu bilancu. Pogotovo kad se u obzir uzme koliko takve velike tvrtke za rudarenje troše električne energije i ostavljaju negativan utjecaj na okoliš.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti