Zapovjednik u američkim Svemirskim snagama ima zanimljiv prijedlog: Umjesto ratovanja, trebali bismo se okrenuti - rudarenju

Svi se slažu da bi zaustavljanje klasičnih ratova, u kojima, uz gomile vojnika i civila koji pogibaju, nastaje i nesaglediva i dugoročna šteta za okoliš, gospodarstvo i društvo u cjelini, no jesmo li spremni takvo uništavanje zamijeniti dodatnim uništavanjem cijelog planeta?

Martina Čizmić | 03.04.2023. / 13:06

Rudarenje kriptovaluta, ilustracija (Foto: Getty Images)

Od predstavnika američkih Svemirskih snaga (Space Force) navikli smo slušati katastrofične najave o asteroidima koji će pogoditi zemlju ili pak prijedloge kako stupiti u kontakt s izvanzemaljcima. No jedan od zapovjednika Svemirskih snaga u svom je stručnom radu iznio zanimljiv prijedlog o tome u što bi točno čovječanstvo trebalo uložiti energiju umjesto u ratovanje. 

Jason Lowery u svom je magistarskom radu na MIT-u iznio zanimljiv prijedlog koji je odmah izazvao veliku pozornost. U radu koji se proteže na 400 stranica, a koji je ujedno izdan kao knjiga pod imenom "Softwar", Lowery iznosi tezu kojom predlaže da se vojni resursi, umjesto u ratovanje, preusmjere u - rudarenje kriptovaluta.

Primjer videa sa zlonamjernim softverom u opisu na YouTubeu Kibernetički kriminalci putem YouTubea mame korisnike na rudarenje bitcoina, no zapravo šire vrlo opasan malware

Za njega bi takvo "natjecanje" u rudarenju kriptovaluta, odnosno iskorištavanje snažnih procesora za verifikaciju vlasništva nad kriptovalutom, bilo bolja solucija od gubitaka života na tradicionalnom ratištu.

Svoju ideju virtualnog odmjeravanja snaga uspoređuje s borbom jelena u vrijeme parenja. Zemlje bi odmjeravale svoju snagu u rudarenju kriptovaluta, pobjednik bi dobio unaprijed određenu količinu tokena (kriptovaluta) i pravo da objavi sljedeći blok transakcija.

I dok se svi slažu da bi takav način "ratovanja" smanjio broj ljudskih žrtava na gotovo nulu, s druge strane, uklonio bi potrebu za vojnom industrijom. No glavna bi mana cijele ideje bila - utjecaj na okoliš. Naime, dobro je poznato da rudarenje kriptovaluta troši enormne količine energije, a upravo je borba oko izvora energije i degradacija okoliša nešto što bi moglo biti izvor ratova u budućnosti.

Svi se slažu da bi zaustavljanje klasičnih ratova, u kojima, uz gomile vojnika i civila koji pogibaju, nastaje i nesaglediva i dugoročna šteta za okoliš, gospodarstvo i društvo u cjelini, no jesmo li spremni takvo uništavanje zamijeniti dodatnim uništavanjem cijelog planeta?

Slika nije dostupna Rusija bi mogla krenuti stopama Kine i zabraniti korištenje i rudarenje kriptovaluta

Loweryjeva ideja ne staje samo na korištenju rudarenja umjesto ratovanja, već kaže i da se bitcoin koristi kao alat za kibernetičku sigurnost. Pojednostavljeno, bitcoin bi bio poput dodatnog ključa koji bi trebao biti prisutan prilikom slanja dokumenata, zahtjeva ili podataka, a koji bi garantirao autentičnost pošiljatelja. Zaživi li takva ideja, onda bi zemlje bile dodatno zainteresirane za kontroliranje bitcoin mreže i onemogućavanje protivnicima da steknu nadzor nad njom.

U svojoj tezi tako Lowery poziva SAD na gomilanje zaliha bitcoina, poticanje domaće industrije rudarenja tih kriptovaluta i da se u američki Ustav uvede pojam kriptovaluta kao "oružja samoobrane".

I dok se Loweryjev magistarski rad (a onda i knjiga) prodaju na Amazonu u tisućama primjeraka, a entuzijasti zamišljaju svijet kojim upravljaju bitcoini i druge kriptovalute, čini se kako je stvarnost ipak malo drugačija. Za bilo kakvo korištenje bitcoina u vojne svrhe prvo bi trebalo promijeniti političku klimu u Washingtonu, a onda i šire. A to je posao koji sigurno nije moguće napraviti preko noći.

Izvor: Politico

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti