Poziv od 30 sekundi Skypeom u Etiopiji sada vam može donijeti kaznu od 15 godina zatvora, zahvaljujući novom zakonu donesenom od strane vlade.

Novi zakon kriminalizirati će korištenje svih Voice over IP (VoIP) usluga, kao što su Skype ili Google Voice, unutar države, navodi u izvješću Al Jazeera. Zakon, koji je izglasan prošli mjesec s malo obavijesti u međunarodnim medijima, a za koji se čini da pokušava zatvoriti rupu koja je dopuštala građanima da komuniciraju bez nadzora vlasti.

Jedina komunikacijska infrastruktura u vlasništvu je državnog telekoma Ethio Teleco, a zakon zabranjuje uporabu ne samo VoIP usluga, nego i video chat, društvene medije, e-mail i bilo koju drugu uslugu koja omogućuje prijenos podataka i informacija. Dakle, jedno što vam preostaje u Etiopiji ostaje vam razgovor naglas pred ušima vlade ili razgovor sa samim sobom, prenosi Tech Crunch.

Svi koji u zemlji koriste sada ilegalne telekomske usluge suočiti će se s kaznom do 15 godina zatvora i teškim kaznama. Upućivanje telefonskog poziva putem interneta kažnjivo je s 3 do 8 godina plus kazne. Ethio Teleco nedavno je instalirao sustav za blokiranje pristupa Tor mreži koju korisnici koriste anonimno i omogućuje im pristup blokiranim web stranicama, prenose Reporteri bez granica.

Etiopske vlaste tvrde da su ove drastične mjere i novi zakon potrebni kako bi osigurali borbu protiv sigurnosnih prijetnji. Međutim, ostaje dojam da je vladi cilj ograničavanje slobode govora i protoka informacija u državi koja broji 85 milijuna stanovnika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju