Sljedeće godine Muskov svemirski internet pokrivat će cijelu Zemlju

Već sljedeće godine cijela će Zemlja biti pokrivena Starlinkovim internetom, pri čemu će brzina iznositi do 300 Mbps, uz latenciju od oko 20 ms.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.02.2021. / 09:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Do kraja ove godine većina zemaljske kugle bit će pokrivena sa satelitskim internetom Starlinka, a već sljedeće godine neće biti kutka na Zemlji koji neće biti pokriven, otkrio je na Twitteru ambiciozne planove svoje kompanije Elon Musk. Starlink se sastoji od brojnih satelita lansiranih u nisku orbitu koji pružaju uslugu (svemirskog) interneta korisnicima na Zemlji. Broj tih satelita konstantno će se povećavati, s čime će se povećavati i pokrivenost Zemlje, kao i brzina interneta.

Slika nije dostupna Povezanost i za ruralne dijelove svijeta: Sve je veći broj korisnika Muskova svemirskog interneta

Ipak, kako je ponovno naglasio Musk, Starlink nije namijenjen za svakoga te će u gušće naseljenim mjestima prednost uvijek imati klasični (mobilni) internet, dok je satelitski internet namijenjen prvenstveno korisnicima koji žive u ruralnim područjima na kojima nije dostupna infrastruktura za brzi fiksni ili mobilni internet.

Dio korisnika u SAD-u već ima priliku uživati u Starlinkovoj usluzi (prošle je godine pokrenut testni servis za ograničeni broj korisnika) s kojom su prilično zadovoljni jer brzina interneta iznosi između 50 i 150 Mbps, što je i više nego dovoljno za prosječne korisnike, uz malo veću latenciju u odnosu na klasičan internet - iznosi između 20 i 40 ms. S većim brojem satelita i te će se brojke s vremenom poboljšati pa Musk kaže da će već do kraja ove godine latencija iznositi oko 20 ms, dok će se brzine udvostručiti i korisnici će povremenom moći surfati i brzinama do čak 300 mbps. Ipak, upozorava i kako će kvaliteta i dostupnost interneta ovisiti o poziciji korisnika, kao i o preprekama satelitskom internetu zbog kojih bi moglo doći do kratkotrajnih prekida servisa.

Slika nije dostupna Poznata je i cijena: Počinje testiranje Muskova svemirskog interneta

Kako bi mogli primati internetski signal s Muskovih satelita, korisnicima je potreban poseban terminal i ruter, a naravno, potrebno je plaćati i mjesečnu pretplatu, koja sada iznosi 99 dolara.

Izvor: SlashGear

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti