Slovačka prihvatila zakon prema kojem smije pratiti lokacije mobilnih telefona građana

Oporba je upozorila da prijedlog zakona može ugroziti građanska prava i omogućiti vladi da špijunira građane.

Martina Čizmić | 26.03.2020. / 07:48

Lako se može pratiti što korisnici rade (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U izvanrednoj brzoj proceduri slovački je parlament u srijedu odobrio izmjenu zakona kojom se državi omogućuje pristup zaštićenim podacima o mobilnim telefonima građana tijekom pandemije koronavirusa.

S 91 glasom za i 43 protiv, doneseni će amandman državnim zdravstvenim vlastima omogućiti upotrebu podataka o lokaciji mobilnih telefona za praćenje kretanja i sastanaka osoba zaraženih koronavirusom.

Slika nije dostupna Poljaci osobe u samoizolaciji provjeravaju - selfijem

Slika nije dostupna Tako se provodi karantena: Prate svaki vaš pokret, a ako se ne javite na telefon, na vrata vam pokuca policija

Slika nije dostupna Rusi ništa ne prepuštaju slučaju: Pratit će mobitele zaraženih koronavirusom i slati obavijesti svima koji su bili u kontaktu s njima

Vladajuća četverostranačka koalicija na čelu s konzervativcem Igorom Matovićem, koja je na vlasti od subote, želi provjeriti krše li se propisi za vrijeme karantene.

Ako bi osoba bila pozitivno testirana na COVID-19, bolest uzrokovanu virusom, nove bi mjere upozorile na ljude s kojima je zaražena osoba došla u kontakt.

Nakon prosvjeda socijaldemokratske oporbe originalni prijedlog vlade odbačen je u parlamentu tako da se ne mogu pratiti telefonski pozivi i SMS-ovi, već samo podaci o lokaciji.

Oporba je upozorila da prijedlog zakona može ugroziti građanska prava i omogućiti vladi da špijunira građane.

Mjere su ograničene na trajanje koronavirusne krize.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti