Tako se provodi karantena: Prate svaki vaš pokret, a ako se ne javite na telefon, na vrata vam pokuca policija

Borba protiv širenja koronavirusa u Tajvanu pokazala se učinkovitom, no nisu svi oduševljeni prilično radikalnim mjerama koje je vlast poduzela.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.03.2020. / 14:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako nam se čini logičnim da je osobama koje su u karanteni i samoizolaciji jasno koliku opasnost predstavljaju za druge ljude te da bi zbog njihova nemara netko mogao i umrijeti, praksa u Hrvatskoj i svijetu pokazala je da se takve obvezne odredbe ne poštuju. U Lijepoj Našoj poduzete su neke mjere, no i dalje je jako teško pratiti sve osobe koje bi trebale biti izolirane u svoja četiri zida. Postavlja se pitanje kako stati na kraj takvim neodgovornim osobama koje svojim ponašanjem ugrožavaju tuđe živote, a jedan od ne baš popularnih, ali čini se učinkovitih odgovora glasi – kršenjem njihove privatnosti.

Apple Siri (Foto: AFP) Imate li simptome koronavirusa? Odgovor na to pitanje zna – Siri!

Primjerice, na Tajvanu će se vlast i policija pobrinuti da oni koji moraju biti izolirani zaista ostanu u svojoj kući kombinacijom praćenja njihovih telefona i visokih novčanih kazni. Ukratko, vlast prati signal mobilnih telefona osoba koje trebaju biti u samoizolaciji i karanteni tako da se odmah može vidjeti ako napuste prostor u kojem su trebali provesti sljedeća dva tjedna.

Postoji i rješenje za one pametnjakoviće koji odluče ugasiti telefon ili odu van, a telefon ostave kod kuće. Policija će osobe u karanteni kontaktirati i telefonski pa ako se ne jave ili ako im je telefon isključen, netko će im ubrzo pokucati na vrata. Da nije preporučljivo kršiti pravilo karantene, pokazuju i maksimalne novčane kazne koje su propisane, a iznose više od 32 tisuće dolara. Metoda je prilično kontroverzna, no pokazala se učinkovitom, naglašavaju na Reutersu.

Slika nije dostupna Počela klinička testiranja 4 eksperimentalna lijeka za koronavirus u Europi: 3200 pacijenata pokazat će jesu li učinkoviti

Osobe koje su u karanteni ne dijele isto mišljenje. Jedna žena koja se nalazi u Tajvanu u karanteni nakon povratka iz Europe, a novinarima Reutersa predstavila se samo kao Xiaomei, rekla je da ju je lokalni administrator kritizirao nakon što se nije javila na jutarnji poziv jer je spavala. Rekao joj je da bi joj policija došla na vrata da je propustila još jedan poziv. Tretiraju me kao zatvorenika, požalila se novinarima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti