Slovačka tvrdi da su ruski tehničari sabotirali MiG-ove 29 koje je ta zemlja poslala Ukrajini: "Mogu letjeti, ali..."

Borbeni zrakoplovi Mig-29 koji su poslani iz Slovačke u Ukrajinu, sabotirani su i možda anisu sposobni za borbu, tvrdi slovački ministar obrane. Za sabotažu je okrivio ruske tehničare.

Branimir Vorša | 08.04.2023. / 08:37

Dva MiG 29 zrakoplova
Dva MiG 29 zrakoplova (Foto: Afp)

Slovačka tvrdi kako se čini se da su ruski tehničari sabotirali njihove borbene zrakoplove MiG-29 koji su bili na putu za Ukrajinu. Tehničari, koji su radili u slovačkoj zračnoj bazi do kraja 2022. godine, imali su pristup tim avionima i čini se da su oštetili neke dijelove prije njihove isporuke u Kijev.

Ukrajinski list The Kyiv Independent piše da je slovački ministar obrane Jaroslav Nad rekao da su avioni mogli letjeti, ali to ne znači da su bili sposobni i za borbu. Nad je dodao da su se kvarovi na mlaznicama pojavili samo u onim dijelovima kojima su pristupili ruski tehničari.

Spomenuti tehničari su angažirani na dugoročni ugovor za obavljanje velikih popravaka borbenih mlažnjaka iz sovjetske ere, piše navedeni ukrajinski list.

Slovački ministar obrane ipak dodaje da Ukrajina ima resurse da popravi saabotirane dijelove i da mlaznice budu potpuno operativne. Imaju pilote, rezervne dijelove i tvrtku koja radi na MiG-ovima još od sovjetskih vremena, poručio je Nad.

Prije nekoliko tjedana, Slovačka i Poljska obećale su poslati Ukrajini flote borbenih zrakoplova MiG-29. Dvije članice NATO-a rekle su da će dodatne zračne snage pomoći Kijevu u ratu koji je Rusija započela više od godinu dana.

Reuters pak piše da se darovani MiG-ovi ne razlikuju puno od ukrajinskih MiG-ova 29, no neki su korisni samo kao izvor rezervnih dijelovaa.

Ukrajinski dužnosnici tražili su od zapadnih zemalja modernije zrakoplove poput američkih F-16 borbenih zrakoplova. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena više je puta rekla da SAD ne planira osigurati Ukrajini borbene zrakoplove.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti