Smanjite ovisnost o smartphoneu i dobit ćete besplatnu kavu i kokice

Zanimljiva aplikacija namijenjena studentima nagrađuje njihovu apstinenciju od pametnih telefona, a osim besplatne kave, kokica ili knjiga, bez telefona moći će se bolje fokusirati na učenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2018. / 12:39

Ovisnost o pametnom telefonu (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Stručnjaci sve više upozoravaju na porast ovisnosti o pametnim telefonima bez kojih jednako ne mogu tinejdžeri, studenti, ali oni malo stariji. Poseban problem ovisnost o ekranima predstavlja za školarce i studente jer utječe na učenje i koncentraciju – neka ranija istraživanja pokazala su kako je za smanjenje produktivnosti dovoljno samo imati pametni telefon u vidokrugu, što rezultira slabijim ocjenama.

Također, istraživanje koje je provedeno na London School of Economics pokazalo je kako su učenici koji nisu koristili telefone unutar škole imali 6,4 posto bolje rezultate na ispitima, tako da se može pronaći veza između lošijih rezultata u školi i na fakultetu i pretjeranog korištenja pametnog telefona.

Sličnih problema s ovisnošću o telefonima imala su i trojica studenata Maths Mathisen, Florian Winder i Vinoth Vinaya koji su se upoznali na poslovnoj školi u Kopenhagenu. Na temelju vlastitog iskustva znaju koliko je teško koncentrirati se na učenje i fakultetske obveze kada se telefon nalazi u blizini i "zove" ih na slanje poruka, snapova ili igranje igara te su odlučili nešto napraviti u vezi s tim.

Hold - protiv ovisnosti o telefonima

Rezultat njihova razmišljanja i rada jest Hold, aplikacija čiji je cilj smanjiti ovisnost studenata o telefonima (da, ovisnost o telefonima i aplikacijama trebala bi smanjiti upravo – aplikacija) i to tako da ih nagrađuje nagradama poput besplatnih kava, kokica u kinu i slično.

Ova aplikacija već je dostupna u skandinavskim zemljama u kojima je koristi više od 120 tisuća studenta, a od ovog mjeseca dostupna je i u Velikoj Britaniji. Njezina popularnost pokazuje kako su studenti svjesni koliko vremena provode uz telefone, zbog čega su manje produktivni, pa su spremni na promjenu koja bi im trebala pomoći pri koncentraciji i učenju, smatraju pokretači Holda.

Prema BBC-ju, za svakih 20 minuta koje studenti apstiniraju od svog telefona između 7 i 23 sata dobit će 10 bodova, a ti se bodovi naknadno mogu zamijeniti u trgovini ove aplikacije koja surađuje s brendovima poput Caffe Nero, kinima kompanije Vue i drugima. Također, bodovi se mogu zamijeniti i za knjige i školski pribor, pa apstiniranje od telefona ima dvostruku korist – bolju koncentraciju i usredotočenost na učenje, ali i besplatnu kavu, kokice i knjige.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti