Smart predstavio cjenovno povoljniji model električnog automobila #1

Smartova serija 1 proširena je s još jednim modelom u kojem je naglasak stavljen na - cijenu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2023. / 13:15

Smart #1 Pro (Foto: Smart)

Smart je najavio novu verziju svog električnog automobila #1 s kojom, s obzirom na to da ovaj model ima nižu cijenu, žele privući veći broj kupaca. Kao i ostali automobili ovog brenda, i Smart #1 Pro namijenjen je ljubiteljima gradske vožnje, a posebno je zanimljiv način na koji se kompanija odlučila sniziti cijenu vozila. Naime, u odnosu na prethodni model, #1 Pro dolazi s drukčijom baterijom manjeg kapaciteta.

  Predstavljanje vozila na EV Dayu Stiže električni automobil posebno namijenjen za europsko tržište, a kupce bi trebao privući prihvatljivom cijenom

Smart #1 Pro (Foto: Smart)

Tako je NMC (nikal, mangan i kobalt) 66kWh bateriju zamijenila 49kWh LFP (litij, željezo i fosfat) baterija s kojom vozilo prema WLTP-u može doseći 310 km po jednom punjenju. Za gradsku vožnju to nisu loše brojke i za mnoge to će značiti možda i samo jedno punjenje baterije po radnom tjednu, no ipak je riječ o priličnom smanjenju u odnosu na model s jačom baterijom koji je mogao izdržati između 400 i 440 kilometara prije priključenja na struju. Automobil podržava 130kW punjenje i, kako kažu u službenoj objavi, u idealnim uvjetima baterija se može napuniti za manje od 30 minuta.

Model Pro slijedi dizajn postojeće serije #1 koji uključuje kožna sjedala, panoramski krov, skrivene ručke na vratima, atmosfersko ambijentalno osvjetljenje sa 64 podesive boje, a izvana CyberSparks LED svjetla te 19-inčne naplatke.

Smart #1 Pro (Foto: Smart)

Što se cijene tiče, za osnovni model ona je oko 5 tisuća eura niža u odnosu na model #1 i iznosi od 37.500 eura na njemačkom tržištu. Izvršni direktor Smarta za europsko tržište Dirk Adelman naglasio je kako su više nego zadovoljni što mogu “ispuniti očekivanja urbanih vozača” kojima je doseg od oko 300 km dovoljan. Naglasio je kako je #1 Pro automobil za ekološki osviještene građane i putnike kojima je važna vrhunska kvaliteta i električni pristup modela #1. Za seriju Pro kaže kako dolazi s paketom koji zadovoljava sve potrebe modernih vozača, pri čemu je posebno naglasio izvrstan omjer vrijednosti za novac.

  Baterija električnog automobila, ilustracija Na snagu stupila europska direktiva AFIR: Evo što to znači za vozače diljem Europe

Jeftiniji model električnog Smarta u prodaji će se pojaviti ove jeseni i to prvo na njemačkom, francuskom, švicarskom, španjolskom i talijanskom tržištu, dok će se u ostatku Europe pojaviti tijekom proljeća sljedeće godine.

Izvor: Smart

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti