Snap je i službeno zakoračio na tržište dronova

Snap je već duže vrijeme u financijskim problemima, stoga su odlučili potražiti nova rješenja

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 28.05.2017. / 14:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogi analitičari i tehnološki novinari su uvjereni kako je pad Snapa zapravo počeo kada je Instagram (Facebook) krenuo u otvoreno kopiranje, plagiranje ili nazovite to kako vam drago, funkcija koje je Snapchat već imao. Optužbe na račun Instagrama nisu prestajale danima, zgražanje nad tako, pisalo se, bezobraznim potezima također, ali na kraju je sve prekrila prašina, Facebook je sa svojim Instagramom nastavio nezaustavljivo juriti prema uspjesima i povećanju broja korisnika, dok je Snap tonuo sve dublje u financijske probleme.

Ni prvi kvartal ove godine nije ponudio ništa što bi se moglo tretirati dobrim vijestima ili najavom optimizma, dapače, dionice Snapa su prošlog mjeseca zabilježile dodatni pad i većina investitora je izrazila otvorenu zabrinutost. Evan Spiegel, glavni i odgovorni u Snapu najavio je kako će kompanija potražiti nove izvore i nove mogućnosti kako bi na tržište plasirala nove usluge. Jedna od takvih vezana je uz tržište dronova, koje je u rapidnom porastu, a s kojim je Snap već ranije koketirao, iako se prvotna najava investicije u kompaniju koja je proizvodila dronove nije realizirala.

Prošle godine je Snap otvoreno najavio mogućnost kupnje kompanije Lilly Robotics, koja je predstavila svoj dron Lily, ali posao nije realiziran jer je u međuvremenu Lily Robotics proglasio bankrot. Sada je stigla nova prigoda i nova mogućnost akvizicije kompanije Ctrl Me Robotics koja se bavi proizvodnjom dronova. Na tržištu nemaju etabliranu poziciju, no prema brojnim informacijama nude dosta kvalitetna rješenja, a pomoglo je i to što i Snap i Ctrl Me Robotics svoja sjedišta imaju u kalifornijskom gradu Venice. Hoće li ovo pomoći Snapu da postane, kako su to sami najavili “tvrtka koja nudi brojna rješenja za kamere” ne usudi si prognozirati baš nitko.

No, ako je suditi prema visini iznosa koji je Snap platio za Ctrl Me Robotics, ne treba očekivati spektakularne promjene, pogotovo ne odmah. Jer, informacija koja stiže iz investicijskih krugova nudi iznos od milijun američkih dolara koliko je Snap navodno platio za kupovinu proizvođača dronova iz njegovog susjedstva. Ne treba posebno napominjati kako u “visokim krugovima” ovaj iznos gotovo pa ima status sitniša, ali tko zna, možda upravo ovakav potez konačno pomogne Snapu da se vrati na staze uspjeha, koje su mu trenutačno poprilično daleko…  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti