Snimka vježbe hitne medicinske intervencije na ISS-u umalo izazvala veliku paniku

Emitiranje pogrešne simulacije hitne situacije na ISS-u izazvalo je kratku paniku, no srećom pokazalo i spremnost zemaljskih posada za potencijalne stvarne svemirske opasnosti.

Branimir Vorša | 14.06.2024. / 08:09

Međunarodna svemirska postaja, ISS
Međunarodna svemirska postaja, ISS (Foto: Afp)

Audio isječak kirurga koji raspravlja o hitnom slučaju na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) izazvao je kratku paniku 12. lipnja. Neimenovani govornik, koji je prema zvukovima sa snimke zapeo u prometu, govorio je o zapovjedniku ISS-a kojemu je potreban hiperbarični tretman nakon što je doživio dekompresijsku bolest (DCS).

Nažalost, prognoza za zapovjednika je relativno slaba, reći ću, da budm općenit, rekao je dotični kirurg tijekom poziva.

Audio isječak, objavljen na platformi X, dočarava napeti scenarij koji uključuje zapovjednikovu potrebu da se "vrati u svoje odijelo" i pripremi za liječenje nakon teškog DCS-a. Razgovor je uključivao detalje o prebacivanju zapovjednika u bolnicu u Španjolskoj na intenzivnu njegu i hiperbarično liječenje.

Međutim, kontrola misije ISS-a pojasnila je da je zvuk bio iz simulacije na zemlji koja je greškom emitirana na ISS livestreamu. U to su vrijeme svi članovi posade sigurno spavali.

Dekompresijska bolest, iako rijetka, predstavlja ozbiljan rizik za astronaute, jer se javlja kada se prebrzo prijeđe iz okruženja visokog tlaka u okruženje niskog tlaka. Unutrašnja atmosfera ISS-a oponaša Zemljinu, sa 79% dušika, 21% kisika i tlakom ispod 1 atmosfere, slično uvjetima na razini mora na Zemlji.

Izvan ISS-a tlak je gotovo nula. Bez odgovarajuće zaštite, kao što je zatvoreno svemirsko odijelo, brzi prijelaz između ovih okruženja može uzrokovati dekompresijsku bolest. To se događa kada otopljeni plinovi, uglavnom dušik, stvaraju mjehuriće u krvi i tkivima, što dovodi do teških komplikacija.

Ti mjehurići mogu začepiti krvne žile, popucati tkiva, uzrokovati unutarnje krvarenje, potaknuti upalne reakcije i rezultirati ekstremnom boli. Teški DCS može biti i fatalan. Poznato je da to stanje utječe i na ronioce na Zemlji koji prebrzo izranjaju iz duboke vode.

Pojava dekompresijske bolesti na ISS-u značila bi veliki problem, poput proboja modula ili kvara svemirskog odijela. Srećom, do takvog događaja nije došlo, a incident je bio samo vježba. Simulacija je pokazala spremnost zemaljske posade za potencijalne hitne slučajeve, osiguravajući da ostanu mirni i učinkoviti u scenarijima iz stvarnog života.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti