Šok za Apple: iPhone 7 prodavaniji od osmice

Prema informacijama jednog analitičara, Apple je prodao više modela iPhonea 7 čija cijena sada iznosi 549 dolara u SAD-u, nego iPhonea 8 koji je 150 dolara skuplji

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2017. / 07:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S predstavljanjem novih generacija iPhonea cijena starijih modela Appleovih telefona pojeftini najčešće za sto dolara, ali do sada većinu ljubitelja ove kompanije nisu interesirali stariji model, već najnoviji/skuplji uređaji. Tako je bilo sve do ovog rujna, no prema informacijama analitičara KeyBanc Capital Marketsa baziranim na istraživanjima provedenih među operaterima u SAD-u i Velikoj Britaniji, čini se kako su se korisnici ovog puta odlučili za jeftiniji model te više ljudi kupuje prošlogodišnje modele iPhone 7/7 Plus, nego ovogodišnje osmice.

iPhone 8 i 8 Plus u SAD-u i na drugim velikim tržištima u prodaji su se pojavili 22. rujna (tjedan dana kasnije postali su dostupni i u Hrvatskoj), no već se prvog prodajnog dana činilo kako je odaziv korisnika slabiji u odnosu na ranije godine.

U SAD-u je cijena iPhonea 7 sa 649 dolara pala na 549 dolara (naravno, cijena je puno manja uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora s mobilnim operaterima), dok za iPhone 8 treba platiti čak 699 dolara. Osim cijene, jedan od razloga za ovakvu navalu za sedmicom mogle bi biti i brojne recenzije u kojima su novinari pohvalili iPhone 8 i 8 Plus, no većina njih složila se kako ovaj uređaj nije donio neke revolucionarne promjene u odnosu na sedmicu – najveća je razlika u bežičnom punjenju te se za korisnike kojima to nije presudna opcija iPhone 7 zaista čini kao racionalniji izbor.

Ipak, analitičari smatraju kako razlog slabije prodaje iPhonea nije samo u povoljnijoj cijeni sedmice, već veliki broj ljubitelja ove kompanije i korisnika kojima ističu dvogodišnji ugovori i trebaju ih obnoviti ne žele kupiti osmicu, već čekaju početak prodaje iPhonea X. Appleova desetka u prodaji će se pojaviti početkom studenog, ali na početku će biti dostupne ograničene količine ovih uređaja, tako da će ljubitelji ove kompanije koji s nestrpljenjem iščekuju "najbolji iPhone dosad" vjerojatno morati čekati tjednima ili mjesecima dok dragocjeni gadget bude u njihovom džepu.

Novinari Cneta kontaktirali su Apple i postavili im upit vezan uz prodaju iPhonea, no kako smo to već navikli od ove kompanije, nisu dobili nikakav komentar.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti