S predstavljanjem novih generacija iPhonea cijena starijih modela Appleovih telefona pojeftini najčešće za sto dolara, ali do sada većinu ljubitelja ove kompanije nisu interesirali stariji model, već najnoviji/skuplji uređaji. Tako je bilo sve do ovog rujna, no prema informacijama analitičara KeyBanc Capital Marketsa baziranim na istraživanjima provedenih među operaterima u SAD-u i Velikoj Britaniji, čini se kako su se korisnici ovog puta odlučili za jeftiniji model te više ljudi kupuje prošlogodišnje modele iPhone 7/7 Plus, nego ovogodišnje osmice.

iPhone 8 i 8 Plus u SAD-u i na drugim velikim tržištima u prodaji su se pojavili 22. rujna (tjedan dana kasnije postali su dostupni i u Hrvatskoj), no već se prvog prodajnog dana činilo kako je odaziv korisnika slabiji u odnosu na ranije godine.

U SAD-u je cijena iPhonea 7 sa 649 dolara pala na 549 dolara (naravno, cijena je puno manja uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora s mobilnim operaterima), dok za iPhone 8 treba platiti čak 699 dolara. Osim cijene, jedan od razloga za ovakvu navalu za sedmicom mogle bi biti i brojne recenzije u kojima su novinari pohvalili iPhone 8 i 8 Plus, no većina njih složila se kako ovaj uređaj nije donio neke revolucionarne promjene u odnosu na sedmicu – najveća je razlika u bežičnom punjenju te se za korisnike kojima to nije presudna opcija iPhone 7 zaista čini kao racionalniji izbor.

Ipak, analitičari smatraju kako razlog slabije prodaje iPhonea nije samo u povoljnijoj cijeni sedmice, već veliki broj ljubitelja ove kompanije i korisnika kojima ističu dvogodišnji ugovori i trebaju ih obnoviti ne žele kupiti osmicu, već čekaju početak prodaje iPhonea X. Appleova desetka u prodaji će se pojaviti početkom studenog, ali na početku će biti dostupne ograničene količine ovih uređaja, tako da će ljubitelji ove kompanije koji s nestrpljenjem iščekuju "najbolji iPhone dosad" vjerojatno morati čekati tjednima ili mjesecima dok dragocjeni gadget bude u njihovom džepu.

Novinari Cneta kontaktirali su Apple i postavili im upit vezan uz prodaju iPhonea, no kako smo to već navikli od ove kompanije, nisu dobili nikakav komentar.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju