Šokantno, ali istinito: Videa s mačkama ne treba gledati na poslu

Želite li biti produktivni na poslu, ignorirajte videa s mačkama i obavijesti s društvenih mreža.

Martina Čizmić | 06.02.2018. / 08:56

Mačka na računalu (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Koliko god vremena fizički proveli na svom radnom mjestu, činjenica je da niste cijelo vrijeme fokusirani na posao koji radite. I to je u redu. Mozgu treba odmora s vremena na vrijeme.

No često u tim periodima "odmora" posežemo za lako dostupnom i jednostavnom zanimacijom - pregledavanjem videa na internetu. Tako nije neobično da pauza od desetak minuta preraste u sat vremena pregledavanja smiješnih videa mačkica koje izvode gluposti.

Upravo su se videa s mačkicama pokazala kao velik problem na radnom mjestu. Barem ako je vjerovati istraživanju koje je napravio Microsoft među 20 tisuća zaposlenih Europljana.

Naime, u Microsoftu su željeli istražiti fenomen poznatiji kao "paradoks produktivnosti", odnosno fenomen u kojem je radnicima dostupna sva moguća tehnologija koja bi, u teoriji, trebala povećati njihovu produktivnost, no to se ne događa, već čak može dovesti do manje produktivnosti među radnicima.

Tako je u istraživanju otkriveno kako su radnici zapravo previše rastrgani zbog gomile poruka koje dobivaju različitim komunikacijskim kanalima - od e-maila, poruka putem Slacka, različitih obavijesti na pametnim telefonima, SMS-ova, poruka na društvenim mrežama, a onda i na kraju viralnih videa s mačkama. Sve te distrakcije onemogućuju radnike da se fokusiraju na posao i iskoriste prednosti tehnoogije kako bi bili produktivniji.

Microsoft ne tvrdi da tehnologija uništava produktivnost, već ističe kako je ljude potrebno educirati o tome kako najbolje koristiti tehnologiju za izvršavanje radnih zadataka, a to, dodaju, najviše ovisi o poslovnoj kulturi. One tvrtke koje su prihvatile "digitalnu kulturu" zabilježile su porast produktivnosti, i to zahvaljujući pravilnoj edukaciji zaposlenika o novoj tehnologiji, pristupu informacijama te menadžerima koji promoviraju prihvaćanje i uvođenje novih tehnologija.

Dakle, želite li biti produktivniji na poslu, isključite obavijesti o porukama, ignorirajte mačke i fokusirajte se na posao. Videa s mačkama možete gledati kad dođete kući i zaboravite na posao.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti