Skoro mjesec dana nakon što su onemogućili pristup svojim serverima glazbe, igara i filmova, Sony je najavio kako će do kraja mjeseca u potpunosti omogućiti pristup serverima.

Jedan od najvećih hackerskih napada koje je zabilježio Sony koštalo je ovu tvrtku mnogo novaca, gubitka povjerenja

korisnika i odlazak istih na konkurente platforma kao što je Microsoftov Xbox.

Japanska tvrtka ispričala se svojim ogorčenim korisnicima koji su morali čekati tjedana dana kako bi dobili informaciju što se točno događalo s mrežom, da bi na kraju saznali kako je sa Playstation Networka ukradeno oko 77 milijuna računa kreditnih kartica.

Iako kartice nisu zlorabljene, njih 90 posto nalazi se u Sjevernoj Americi i Europi. Prije smo već pisali kako su za ovaj napad navodno korišteni Amazonovi serveri koji nije htio odgovarati na brojne upite novinara, no čovjek upoznat sa situacijom, koji je ujedno želio ostati anoniman, potvrdio je ove navode.

Sony je primijetio čudno ponašanje svojih mreža 19. travnja, nakon čega su pogasili svoje servise čega je bio i dio njihovog glazbenog i filmskog servisa Qriocity. Kasnije se doznalo kako je osim 77 milijuna računa, hacker dospio doći do još 25 milijuna računa.

Nakon svega što se događalo, Sony je danas objavio kako će Playstation Network polako biti dostupan u pojedinim državama, te kako bi do 31. svibnja trebali svi ponovo imati pristup serverima.

Kako bi se odužili korisnicima, Sony će svojim korisnicima ponuditi besplatne igre.

Zanimljivo je da tvrtke bilježe sve više hackerskih napada, pa je tako u posljednjih 18 mjeseci, Sony zabilježio dramatičan porast napada, koji naravno uvelike utječe na poslovanje tvrtke.

Hackeri nisu zaobišli niti Square Enix, japansku tvrtku za izradu igara od kojih je najpoznatija Final Fantasy, koja je objavila kako su i oni zabilježili napad gdje je ukradeno 25,000 korisničkih email adresa.

Via Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju