South Central Ventures uložio milijun eura u hrvatsku agrotehnološku tvrtku Agrivi

Agrivi je jedan od vodećih globalnih agrotehnoloških lidera.

Monika Nožić Monika Nožinić | 04.07.2016. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

South Central Ventures (Enterprise Innovation Fund - ENIF) investirao je 1 milijun eura u Agrivi, hrvatsku agrotehnološku tvrtku s vizijom da promijeni način proizvodnje hrane i napravi pozitivan utjecaj na više od milijardu ljudi. Svojim naprednim agrotehnološkim softverskim rješenjima, Agrivi pomaže poljoprivrednicima diljem svijeta u postizanju efikasne, profitabilne i održive poljoprivredne proizvodnje.

Živimo u svijetu gdje je proizvodnja hrane jedan od najvećih izazova današnjice, jer gotovo je nemoguće u potpunosti odgovoriti na tržišne potrebe za hranom (Global Food Report, IMECHE). Tek nedavno, nakon tisuća godina gotovo istih praksi, način poljoprivredne proizvodnje počeo se mijenjati. Upravo Agrivi pokušava dati poljoprivrednicima alat kako bi se promijenio način proizvodnje hrane i time uključio sve ključne interesne skupine u lancu opskrbe hranom: poljoprivrednike svih veličina, kooperacije, proizvođače hrane, vlade, nevladine udruge i sve druge interesne skupine koje žele poboljšati poljoprivrednu proizvodnju. Agrivi tim je naporno radio kako bi kreirao vrlo inteligentanu, ali cjenovno prihvatljivu tehnologiju koja sadrži bazu znanja u svom softveru. Samim time kreirano je rješenje za poljoprivrednu proizvodnju za poboljšanje krajnjih poljoprivrednih rezultata, efikasniji i održiv način proizvodnje hrane. Softver je dostupan na bilo kojem uređaju kroz internetsku aplikaciju i kao mobilna aplikacija na uređajima koje podržava iOS ili Android.

Svega godinu dana nakon osnivanja, Agrivi je osvojio prvu nagradu na Svjetskom natjecanju startup projekata koje se održalo u studenom 2014. godine u Seoulu, Južnoj Koreji, kao projekt s potencijalno najvećim globalnim utjecajem. Ambiciozni i nezaustavljivi tim je nastavio sa radom na pozicioniranju Agrivija kao najcjelokupnijeg rješenja za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom na tržištu. Danas, preko 15.000 poljoprivrednih proizvođača iz 150 zemalja je prepoznalo vrijednost Agrivijevih softverskih rješenja i koristi ih kako bi unaprijedili svoju proizvodnju.

Globalno prisustvo i tržišnu pozicioniranost Agrivija su potvrdile i specijalizirane tvrtke za istraživanje globalnog tržišta: Agrivi je uvršten među vodeće tvrtke u industriji softverskih rješenja za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom u nekoliko različitih istraživanja tržišta još u 2015., a u zadnjem nedavno objavljenom istraživanju globalnog tržišta izdanom u lipnju 2016., Agrivi je uvršten među 8 vodećih globalnih lidera u industriji.

"Globalno tržište tehnologija u poljoprivredi se snažno razvija i s obzirom da smo se uspjeli pozicionirati kao jedan od vodećih igrača u industriji, potražnja za našom tehnologijom je sve veća. Partnerstvo s SCV-om će nam pomoći višestruko pojačati naše operativne kapacitete, održati najvišu razinu zadovoljstva naših kupaca i dodatno ubrzati daljnje pozicioniranje na tržištu kako bismo našu tehnologiju doveli do što većeg broja poljoprivrednika. U sljedećem razdoblju ćemo se snažno fokusirati na povećavanje tržišnog udjela u ključnim poljoprivrednim EU zemljama i pozicioniranje kao lider u određenim tržišnim nišama na globalnoj razini." – Matija Žulj, osnivač, Agrivi.

Matija Žulj, poduzetnik sa obrazovanjem i iskustvom u ICT-u i poslovnom svijetu, osnovao je Agrivi 2013. godine u Kutini. Inspiracija za poljoprivrednim softverom rodila se kao odgovor na probleme koje je Matija imao na svojoj plantaži borovnica. Danas se Agrivi sastoji od mladog ali iskusnog tima koji ima više od 10 godina iskustva u ICT-u, poslovnom razvoju i agronomiji te djeluju iz ureda u Kutini, Zagrebu (Hrvatska) te Londona (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Od samog početka razvoja projekta, viziju i ideju tvrtke su prepoznali privatni investitori koji dijele strast za mijenjanjem dosadašnjeg načina proizvodnje hrane i vjeruju da ovaj projekt može napraviti značajan globalni utjecaj. Ulaganjem u iznosu od 1 milijun eura, SCV će podržati Agrivi u daljnjoj globalnoj ekspanziji, uvođenju ključnih promjena u industriju proizvodnje hrane i postizanju pozitivnog utjecaja na više od milijardu ljudi.

“Mogu reći da smo vrlo sretni da imamo Agrivi u našem portfelju. Matija i njegov tim imaju velike planove i u bitnoj su misiji da riješe neke od ključnih globalnih problema kroz pomoć poljoprivrednoj industriji da postane naprednija i efikasnija. Mi smo tu da im pomognemo u postizanju tih ciljeva i ako uspijemo, to će se pozitivno odraziti na velik dio globalne populacije.” – Jure Mikuž, Managing Partner, SCV

South Central Ventures (Enterprise Innovation Fund - ENIF) je fond rizičnog kapitala od 40 milijuna eura koji ulaže u startupe, male i srednje velike tehnološke tvrtke u djelu zapadnog Balkana. Investitori u fondu su različiti, od međunarodnih financijskih institucija, poput EIF-a, EBRD-a I KfW-a do regionalnih korporacija, privatnih investitora i vlada u regiji. ENIF želi podržati regionalne startupove i pomoći njihovim osnivačima proširiti se na globalno.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti