SpaceX lansirao raketu u svemir i vratio ju na Zemlju

Danas je svakako velik dan za SpaceX, kompaniju koja je uspješno lansirala raketu u svemir i dio nje spustila nazad na Zemlju.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 22.12.2015. / 06:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SpaceX ima razloga za slavlje. Nakon, neslavno završenog prošlog lansiranja Falcon 9 rakete, SpaceX je ovaj puta uspješno poslao 11 satelita u svemir. Ovo je velik korak za tehnologiju i svemirski program koji je upravo postao drastično jeftiniji zahvaljujući raketi koja će se moći nanovo koristiti.

Iako je ova misija uspješno završena, Elon Musk je istaknuo kako ovu raketu ipak neće ponovo koristiti za slanje u svemir, već će je testirati i staviti negdje na sigurno, a sljedeće godine će se ovakve rakete početi koristiti u novim projektima.

Osim SpaceX-a, ovo je uspjelo i Blue Originu, privatnom projektu osnivača Amazona Jeffu Bezosu, no razlika je prilično velika, i možete je vidjeti u videu ispod.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, kompanije više neće morati sastavljati raketu iz nova za svaki let, već će moći koristiti prijašnje dijelove, što će smanjiti cijenu leta i naravno povećati mogućnosti za daljnje istraživanje svemira. Primjerice, izgradnja rakete košta oko 16 milijuna dolara, dok gorivo košta svega 200.000.

Što se tiče SpaceX-a, ovo je samo još jedan korak bliže Muskovoj ideji da počne naseljavati Mars, za što kaže da bi se moglo dogoditi već 2020. godine, no do onda ćemo ipak morati pričekati par ovakvih letova.

 

High resolution video of landing from the helo

Posted by SpaceX on Monday, 21 December 2015

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti