SpaceX lansirao nove satelite Starlink i - napravio rupu u ionosferi

Prethodna istraživanja pokazala su da su brojna lansiranja raketa uzrokovala pojavu rupa u ionosferi, što bi moglo otežati radiokomunikaciju na Zemlji.

Martina Čizmić | 25.07.2023. / 11:59

Lansiranje Starlinkovih satelita, arhiva (Foto: SpaceX)

Sve češće lansiranje raketa i sve više satelita u Zemljinoj orbiti narušava ionako krhku ravnotežu na našem planetu. I dok su astronomi u nekoliko navrata upozoravali da sve veća gužva u orbiti, koju stvaraju brojni sateliti (komercijalni, ali i znanstveni, vojni i oni o kojima se ne govori) otežava proučavanje svemira, znanstvenici sad upozoravaju na još jedan problem - stvaranje rupa u ionosferi.

Podsjetimo, ionosfera je dio Zemljine atmosfere i nalazi se na udaljenosti od 80 do 600 kilometara od površine planeta. Uz to što je važan dio atmosferskog elektriciteta, ključna je jer je koristimo za prijenos radiovalova diljem Zemlje.

No znanstvenici su otkrili da je nedavno lansiranje SpaceX-ovih satelita napravilo rupu u ionosferi. Svemirski fizičar Jeff Baumgardner sa Sveučilišta u Bostonu istaknuo je kako je veoma moguće da je rupa nastala zbog lanisranja rakete.

Radi se o dobro poznatom fenomenu do kojeg dolazi kad rakete pale svoje motore 200 do 300 kilometara iznad Zemlje, objasnio je Baumgardner za Spaceweather.com.

Ni SpaceX-u nije prvi put da buši ionosferu. U kolovozu 2017. raketa Falcon 9, koja je nosila tajvanski satelit FORMOSAT-5, stvorila je rupu četiri puta veću od države Kalifornije, dok je isti tip rakete u lipnju 2022. probio rupu iznad istočne obale SAD-a, te izazvao pojavu crvenih svjetala od New Yorka do Karoline koje su mnogi promatrači zamijenili za polarnu svjetlost.

Znanstvenici ističu kako su rupe koje nastaju u atmosferi prepoznatljive po svojoj crvenoj boji, zbog iona kisika koji reagiraju s elektronima. Tako se na nebu mogu vidjeti kratkotrajne crvene aureole.

Naime, ionosfera je dinamična i njezina se debljina razlikuje ovisno o promjenama dana i noći, godišnjih doba, ali i sunčeve aktivnosti. S druge strane, rakete i njihovi ispušni plinovi mogu utjecati na proces koji uvjetuje stvaranje nabijenih čestica u tom sloju Zemljine atmosfere. Osim toga, samo kretanje rakete kroz ionosferu može uzrokovati velike poremećaje i smanjiti ionizacijski proces za više od dvije trećine, pokazala su istraživanja.

Radioamateri bi ih mogli primijetiti prilikom slanja kratkovalnih signala koji, umjesto da se odbijaju natrag na Zemlju, odlaze kroz rupe u svemir. Iznenadne GPS pogreške također mogu biti posljedica anomalija.

No, kako znanstvenici objašnjavaju, radi se samo o kratkotrajnim poremećajima, koji nestaju nakon reionizacije, odnosno čim Sunce ponovno izađe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti