SpaceX odgodio lansiranje tajanstvenog X-37B u orbitu na 24 sata

Tajanstveni X-37B pričekat će još malo do početka svoje sedme misije u Zemljinoj orbiti, koja će ujedno biti i najudaljenija dosad.

Branimir Vorša | 13.12.2023. / 15:19

X-37B
X-37B (Foto: Afp)

U ponedjeljak navečer po američkom lokalnom vremenu, planirano je lansiranje svemirskog robota X-37B američke vojske, koji je trebao krenuti u svoju sedmu misiju i prvi let na raketi SpaceX Falcon Heavy, no iz SpaceX-a su objavili kako je lansiranje odgođeno na 24 sata.

Odgoda se dogodila samo 25 minuta prije ciljanih 20.14 sati, a razlog je u neobjavljenom problemu sa zemaljske strane. SpaceX uvjerava je da su i "raketa i njezin teret neoštećeni" bez davanja dodatnih detalja.

X-37B Tajanstvena letjelica Američkih svemirskih snaga sprema se na novi, rekordni let

X-37B Tajnovita svemirska letjelica američkih svemirskih snaga postavila novi rekord

SpaceX nije dao informacije o novom rasporedu za lansiranje, ali sljedeća prilika postavljena je za utorak navečer po lokalnom američkom vremenu. Prvotno planirana za nedjelju, misija je odgođena zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u svemirskom centru Kennedy na Floridi.

X-37B, otprilike veličine malog autobusa i nalik minijaturnom space shuttleu, provodi tehnološke eksperimente i raspoređuje različite terete tijekom dugotrajnih orbitalnih letova. Posebnost najnovije misije jest lansiranje raketom Falcon Heavy, sposobne za dosezanje viših orbita.

Upravljan od strane Ministarstva obrane SAD-a u okviru programa Nacionalne sigurnosti svemirskog lansiranja, tajanstvena priroda X-37B skriva pravu narav njegove zadaće u orbiti. Prethodna misija te letjelice završila je u studenom 2022. godine, nakon produljenog dvogodišnjeg leta.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti