Tajanstvena letjelica Američkih svemirskih snaga sprema se na novi, rekordni let

Američke svemirske snage kreću u revolucionarnu sedmu misiju misteriozne letjelice X-37B, koja je i ovaj put obavijena velom tajne.

Branimir Vorša | 07.12.2023. / 09:30

X-37B
X-37B (Foto: Afp)

Lansiranje je zakazano za 10. prosinca, kad bi Američke svemirske snage trebale krenuti u sedmu misiju svoga zagonetnog svemirskog zrakoplova X-37B. Nadolazeća ekspedicija, nošena SpaceX-ovom raketom Falcon Heavy, signalizira potencijal za najduži i najviši let u povijesti X-37B.

Za razliku od svojih prethodnika, lansiranih na raketama Atlas V i Falcon 9, nova je misija spremna istražiti nova orbitalna područja koristeći poboljšanu snagu rakete Falcon Heavy.

X-37B Tajnovita svemirska letjelica američkih svemirskih snaga postavila novi rekord

Tijekom proteklih šest misija X-37B proveo je u svemiru ukupno 3774 dana i dosljedno pomicao granice svojih letnih mogućnosti. Povijesno gledano, svaka misija X-37B proširila je okvir leta letjelice, ističe Laura McAndrews iz Američkih zračnih snaga.

Detalji misije zavijeni velom tajnosti

Dok su prethodne misije X-37B ostale u niskoj Zemljinoj orbiti, sposobnosti Falcon Heavyja mogle bi dovesti letjelicu preko te granice. Međutim, specifični detalji orbite ostaju neotkriveni, što ostavlja prostora za nagađanja o opsegu dosega ove misije u Sunčevu sustavu.

Nadolazeći pothvat trebao bi provesti niz znanstvenih eksperimenata koji obuhvaćaju klasificirane i neklasificirane domene. Među transparentnijim su eksperimentima testovi koji ispituju utjecaj svemirskog zračenja na materijale i sjemenke.

Misija X-36B 7 će se ... nadograditi na prethodne NASA-ine dugotrajne eksperimente s ljudskim svemirskim letovima kako bi se procijenio utjecaj svemirskog okoliša na sjemenke biljaka, pojasnila je McAndrews.

X-37B Orbital Test Vehicle Američka autonomna svemirska letjelica oborila vlastiti rekord u kontinuiranom boravku u orbiti

Istodobno, misija će istraživati više tajnih eksperimenata koje su Svemirske snage označile kao eksperimentiranje s tehnologijama svjesnosti u svemirskoj domeni. Dok svijest o svemirskoj domeni obično uključuje praćenje satelita, kako bi se spriječili sudari, specifičnosti tehnologija koje se promatraju u ovoj misiji ostaju neotkrivene.

Ni SpaceX nije dao nikakve komentare o nadolazećoj misiji, čime podržava tajnovitost programa X-37B.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti