Američka autonomna svemirska letjelica oborila vlastiti rekord u kontinuiranom boravku u orbiti

Kako ističu iz Zrakoplovstva, glavna je zadaća X-37B provoditi eksperimente koji bi rezultirali proizvodnjom svemirske tehnologije za buduće misije u svemiru.

Martina Čizmić | 10.07.2022. / 10:32

X-37B Orbital Test Vehicle (Foto: Boeing)

Je li X-37B Orbital Test Vehicle budućnost svemirskih istraživanja i letova oko Zemlje? Čini se kako bi mogao biti, jer je ova autonomna letjelica u vlasništvu američkog Zrakoplovstva i Svemirskih snaga, upravo oborila vlastiti rekord u kontinuiranom boravku u niskoj Zemljinoj orbiti. 

X-37B Orbital Test Vehicle koji je za njihove potrebe napravio Boeing, u Zemljinoj orbiti bila ukupno 781 dan prije no što se uspješno vratila na Zemlju. 

 

 

Zanimljivo, ovo je bila šesta orbitalna testna misija ove letjelice, a iz Zrakoplovstva su proteklih pet označili kao "uspješnima" iako nije poznato puno informacija o tome što su te misije točno podrazumijevale.

Kako ističu iz Zrakoplovstva, glavna je zadaća X-37B provoditi eksperimente koji bi rezultirali proizvodnjom svemirske tehnologije za buduće misije u svemiru.

Letjelica je bespilotna i napravljena je po uzoru na NASA-inu letjelicu X-37 (otud i ime). Baš kao i NASA-ine letjelice X-37B ima okomito lansiranje, a slijetanje obavlja na klasičnoj zrakoplovnoj pisti. Zadaća mu je testirati navigaciju, kontrolu, napredno upravljanje, izdržljivost na visokim temperaturama, napredni sustav motora, autonomni let u orbiti, autonomni povratak na Zemlju i sve ostalo što bi još znanstvenici mogli smisliti.

Za sad nije poznato kad bi mogla krenuti na sljedeću misiju te koliko bi ona mogla trajati, kao ni što će tijekom te misije testirati. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti