SpaceX odgodio novo lansiranje rakete u svemir, a razlog je i više nego neobičan

Nakon što je lansiranje rakete odgođeno tri puta zbog loših vremenskih uvjeta, ovog puta probleme je izazvao kruzer koji se našao u mjesto zabrane plovidbe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.01.2022. / 15:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk najavio je kako će SpaceX ove godine oboriti rekord po broju lansiranja raketa te, ako sve bude po planu, tijekom godine svaki tjedan trebali bi lansirati jednu raketu. Pred takvim su planom brojni izazovi, a iskustvo nas je ionako naučilo kako se Muskove najave ne realiziraju uvijek u vremenskom roku koji je on zacrtao.

Slika nije dostupna Raketa SpaceX-a lansirana još 2015. godine uskoro bi mogla udariti u Mjesec

Ipak, SpaceX do sada je bio na dobrom putu te je od početka godine kompanija u svemir lansirala tri rakete, a prošli tjedan iz Cape Canaverala namjeravali su lansirati još jednog Falcona 9 koji je u svemir trebao ponijeti radare talijanske svemirske agencije u orbitu. U prva tri navrata (četvrtak, petak i subota) lansiranje je odgođeno zbog lošeg vremena, no u nedjelju vremenske prilike napokon su dopustile lansiranje.

Raketa je već bila spreman za polijetanje i ostalo je još manje od 35 sekundi do lansiranja kada je ono na iznenađenje svih koji su bili uključeni u ovaj proces - prekinuto. Razlog ovog puta, dakle, nije bila neka oluja ili neki drugi nepogodni vremenski uvjeti, već - kruzer. Naime, iz sigurnosnih razloga tijekom polijetanja rakete uspostavlja se zona na putanji rakete u kojoj nije dozvoljeno letjeti, niti upravljati brodovima.

Iz SpaceX-a kažu kako se prije svakog lansiranja objavljuju podaci i detaljne mape s koordinatama i vremenom lansiranja te statusom vezanim uz restrikcije i uspostavu zone zabrane prometa koje se brodovi i zrakoplovi trebaju pridržavati.

Kako navode na Daily Mailu, u ovom slučaju američka obalna straža nije uspjela zadržati brod izvan zone zabrane prometa, zbog čega je na kraju lansiranje moralo biti prekinuto. Mediji kao potencijalne krivce navode dva kruzera koja su bila u blizini ili možda u zoni zabrane, a to su Harmony of the Seas Royal Caribbeana i MSC Meraviglia.

Slika nije dostupna Kakva nesreća! Osvojio putovanje života - u svemir, ali morao je odustati zbog prevelike težine

Novi pokušaj lansiranja SpaceX-ove rakete bit će večeras te se u kompaniji nadaju kako će više neće biti problema niti s vremenskim uvjetima, niti s brodovima u zoni zabrani plovidbe.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti