SpaceX sljedeće godine planira rekordan broj lansiranja

Broj lansiranja ove bi godine mogao doseći 100, a za sljedeću su planovi puno veći.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2023. / 16:01

Lansiranje Starlinkovih satelita, arhiva (Foto: SpaceX)

SpaceX ima velike planove oko lansiranja svojih raketa u narednom razdoblju. Do kraja ove godine, objasnio je američkom senatskom odboru za svemir i znanost Bill Gerstenmaier iz SpaceX-a, ova će kompanija lansirati što je moguće više raketa kako bi uspjeli ostvariti cilj od čak 100 lansiranja ove godine. Za 2024., nije teško zaključiti, ta bi brojka trebala biti još veća.

Strlink steliti na noćnom nebu, arhiva FAA upozorio da bi SpaceX-ovi sateliti mogli "početi padati" s neba; u SpaceX-u optužuju FAA da iznosi netočne podatke

Ambiciozan plan SpaceX-a tako uključuje oko 12 lansiranja mjesečno, odnosno za cijelu godinu čak 144 lansiranja. Jedan od razloga povećanja broja lansiranja jest i satelitski telefonski servis koji Muskova kompanija razvija. Ove godine u oko 60 posto slučajeva, SpaceX je s raketama u svemir poslao svoje satelite, a ta će se brojka u budućnosti dodatno povećati. “S naših dva milijuna korisnika moramo osvježiti tu konstelaciju. Također ćemo morati razmotriti izravnu mobilnu komunikaciju sa Starlinkom, a to je ključna opcija koju ćemo dodati sljedeće godine s ta 144 lansiranja”, objasnili su iz SpaceX-a za Ars Technicu svoje planove.

Uslugu mobilne satelitske mreže SpaceX je predstavio prošle godine u suradnji s američkim odjelom T-Mobilea. Tada su najavili kako će postavljanjem mobilnih tornjeva na nebo riješiti problem prostora na kojima nema mobilnog signala pa će jednom ljudi, čak i da se npr. nalaze nasred oceana, moći jednostavno stupiti u kontakt sa svojim najbližima. Klasični pametni telefoni s njihovim će se satelitima moći povezati već sljedeće godine, no na početku će putem Muskove satelitske mreže moći slati samo tekstualne poruke. Podrška za pozive i podatkovnu mrežu očekuje se tijekom 2025. godine, pri čemu treba naglasiti kako korisnici neće morati raditi nikakve promjene sa svojim telefonima, poput nekog dodatnog hardvera, specijalnih aplikacija i slično.

Za pokretanje satelitske mobilne mreže potrebni su veći sateliti, no takvi sateliti ne mogu se slati u svemir s postojećim raketama, već sa Starshipom koji je još u razvoju. SpaceX je zato dizajnirao novu vrstu satelita koja je veća od postojeće, ali je manja od prvotno planiranih satelita tako da će moći poletjeti s aktualnom raketom Falcon 9. Kada Starship jednom bude operabilan, a pitanje je kad će biti, s tom će raketom u svemir poletjeti i veći sateliti zahvaljujući kojima bi će ljudi diljem svijeta, čak i oni na nepristupačnim mjestima, dobiti mobilnu i internetsku povezanost.

Trag satelita Starlink na noćnom nebu Studija potvrdila sumnje: Starlinkovi sateliti onemogućavaju potragu za životom u svemiru

Osim slanja vlastitih satelita u svemir, SpaceX sa svojim raketama sudjeluje i u NASA-inim misijama, kao i u misijama komercijalnih kompanija, odnosno satelita. Iz kompanije kažu kako je potražnja za njihovim uslugama lansiranja stabilna, no zbog velikog broja vlastitih satelita, lansiranja satelita nekih partnera prebacili su za sljedeću godinu.

Izvor: Ars Tehnica
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti