Španjolska studija pokazala: Daleko smo od imuniteta krda, fizička distanca i dalje najbolji način za ograničavanje zaraze

Rezultati ukazuju na potrebu za održavanjem mjera fizičke distance te za nastavkom identifikacije i izoliranja novih slučajeva i njihovih kontakata "za buduću epidemijsku kontrolu".

Hina | 07.07.2020. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Velika španjolska znanstvena studija pokazuje da je "kolektivni imunitet" na koronavirus daleko od trenutne realnosti te da će mjere fizičke distance ostati najbolji pristup borbi s pandemijom.

 

Samo pet posto od 61 tisuće sudionika istraživanja razvilo je antitijela na koronavirus, pokazuje istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Lancet, koje je dijelom financiralo španjolsko ministarstvo zdravstva.

Studija je pokazala da je oko trećina zaraženih s koronavirusom bila asimptomatska, što, navode autori, ima "važne javnozdravstvene implikacije".

Trenutno je imunitet krda teško postići bez prihvaćanja kolateralne štete, odnosno brojnih smrtnih slučajeva u rizičnoj populaciji i bez preopterećenja zdravstvenih sustava, navode istraživači.

Imunitet krda postignut je kada se dovoljan udio populacije zarazi virusom, ili se cijepio na virus, zbog čega je zaustavljena cirkulacija virusa.

Neki su stručnjaci procijenili da seroprevalencija od oko 60 posto može značiti kolektivni imunitet. Međutim, mi smo jako daleko od postizanja te brojke, navela je vodeća istraživačica Marina Pollan za CNN.

U studiji se navodi da rezultati ukazuju na potrebu za održavanjem mjera fizičke distance te za nastavkom identifikacije i izoliranja novih slučajeva i njihovih kontakata "za buduću epidemijsku kontrolu".

Autori navode da je nejasno može li osoba zaražena koronavirusom, koja nije razvila antitijela, biti ponovno zaražena.

Istraživanje je započelo u travnju, dok je Španjolska bila u strogoj karanteni.

Španjolska je jedna od najteže pogođenih europskih država, s više od 28 tisuća umrlih i 250.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti