Split pokazao da je znanosti samo nebo granica: ''Poslali smo jasnu poruku da će neizlječive bolesti biti - izlječive''

Split je ovih dana pokazao da je praktičnoj primjeni znanosti samo nebo granica. Na prestižnu konferenciju ISABS, uz četiri nobelovca, u Hrvatsku je stigao i najbolji svjetski forenzičar.

Martina Bolšec Oblak | 21.06.2019. / 20:45

Galerija

Medicina 22. stoljeća stigla je u Split. Svjetska znanstvena krema ovih je dana raspravljala o pametnim lijekovima, personaliziranoj medicini, imunoterapiji. Mi smo iz Splita svijetu poslali poruku da bolesti koje sada nisu izlječive, da će biti izlječive u narednih desetak godina. Mi smo pokazali i demonstrirali kroz naše rezultate da je terapija matičnim stanicama terapija budućnosti, objasnio je Dragran Primorac, predsjednik ISABS-a.

Na svjetsku konferenciju o forenzici i antropologiji stiglo je 600 sudionika s najprestižnijih svjetskih sveučilišta, a među njima i četiri nobelovca. Volim ovo nazvati stoljećem vizije. U zadnjih 30 do 40 godina broj tehnika se razvio i dopušta nam gledati molekule i atome u molekulama u visokim rezolucijama, kazao je dobitnik Nobelove nagrade za kemiju prof. Robert Huber.

Napredak tehnologije ključan je i za forenzičke dokaze, smatra Henry Lee, vodeći svjetski forenzičar. Radio je na više od 8000 slučajeva, među njima i na onima OJ Simpsona i Billa CLintona. Policija će se sada više oslanjati na elektroničke dokaze, uz kamere, nadgledat će vaše mobitele, provjeriti vaše internetske stranice, e-mailove, društvene mreže, rekao je Lee.

Pravo malo čudo: Ovo je prvi hrvatski potpuno električni bolid

Raspravaljalo se o bakterijama otpornim na antibiotike zbog kojih u Europi umire 30.000 ljudi godišnje, ali i o popravljanju DNA bez kojeg bi svatko od nas barem jednom mjesečno obolio od raka. Sve u suradnji s američkom bolnicom Mayo. Izazov za medicinu je shvatiti nove načine kako se bolesti pojavljuju, razviti nove terapije i pronaći nove načine kako detektirati bolesti ranije, kaže Keith Robertson iz Mayo klinike.

Jedanaesta ISABS konferencija postala je Hrvatski znanstveni brend. Predviđamo da će se rasprave koje su se vodile na ovoj izvanrednoj konferenciji biti osnova za otkrivanje novih znanja koji transformiraju živote, vjeruje Raul Urrutia s medicinskog fakulteta u Wisconsinu.

Priliku slušati četiri nobelovca dobili su i najbolji hrvatski studenti medicine. Vidjeti ljude koji prakticiraju medicinu na najvišem nivou, kako oni rade i predaju, to je svima nama pouka za budućnost kako bi mogli u Hrvatsk donijeti ono najbolje, rekao je Vilim Molnar, student šeste godine medicine. U jeku odljeva doktora izvan hrvatskih granica, to zvuči motivirajuće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti