Studenti predstavili prvi hrvatski potpuno električni bolid

Nije Formula 1, ali je Formula Student. Sjedište joj je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, čiji su studenti napravili prvi hrvatski potpuno električni bolid.

Maruša Stamać | 18.06.2019. / 07:54

Galerija

Do posljednjeg trenutka sve je obavijeno velom tajne, točnije crnom plahtom ispod koje se pritežu vijci. Nije prvi studenski bolid, ali jest prvi električni bolid u Hrvatskoj i prvi s karbonskom šasijom. To je bolid koji zahtjeva novi pogon, komponente... Nisu mogli uzeti ništa od prethodne generacije, nego su sve morali osmisliti sami.

To je u potpunosti hrvatski proizvod. Pomogle su im mnoge hrvatske tvrtke koje su izrađivale dijelove po njihovim idejama. Mnogi su sumnjali da će biti gotov u samo dvije godine, ali oni već ovo ljeto idu na natjecanje Formule Student. Pobjednik tamo neće biti najbrži bolid, nego najbolja inovacija.

Studentica Ana Ripa prisjetila se kako su prošli godinu prije.

Prošle godine smo osvojili 12. mjesto u konkurenciji od 89 sveučilišta, i to na legendarnoj stazi Silverstone u Velikoj Britaniji, kaže Ripa.

Uz ovakav bolid ove godine očekuju još i bolji rezultat. Nije im bilo teško odvojiti mnogo vremena za ovo. Između fakulteta, predavanja, učenja, druženja, bolidi i trkaći tim nekako uvijek dođu na vrh liste prioriteta.

Voditelj projekta Matko rekao je koliko je ljudi bilo potrebno za taj projekt.

Uključeno je oko 60 ljudi, dvije godine, ne znam koliko točno vremena, ali debelo smo iznad 8 sati dnevno tu. Za ovakav projekt vrijedno je i sasvim u redu produžiti i jednu godinu jer su stečena znanja ogromna, kaže Matko.

Mate Rimac iznio je točne brojke inženjera u svojoj tvrtci i povezao ih sa formulom student.

Mi sad imamo više od 300 inženjera, mnogo njih došlo je iz formule student. Ali i izvan toga mislim da je bitno da se to znanje stvara, ne samo radi nas, univerzalno su primjenjiva ta znanja u industriji, zaključio je Rimac.

Upravo ovako zamišljamo hrvatsku budućnost. Ovi studenti dokaz su kako pamet, inovativnost, znanje i veliki rad uvijek dovedu do cilja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti