Srbijanskim programerima prijeti izručenje u SAD, Strasbourg dao rok Beogradu

Europski sud za ljudska prava dao je rok Srbiji do 4. rujna da se izjasni o slučaju skupine 10 programera iz Niša, koje SAD sumnjiči za digitalnu prijevaru vrijednu više 70 milijuna dolara i traži njihovo izručenje, a potom će priopćiti svoje stajalište o tom slučaju, objavio je danas Radio Slobodna Europa (RFE).

Hina | 20.08.2021. / 18:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Skupština Srbije usvojila je u veljači 2019. godine bilateralni ugovor sa Sjedinjenim Državama o izručenju koji omogućuje ekstradiciju njezinih državljana koji se terete za kaznena djela za koja je predviđena kazna zatvora dulja od godinu dana.

Srbija je istodobno obvezna provoditi presude Europskog suda, koji od Srbije traži da dostavi informacije vezano uz potencijalno izručenje.

Odvjetnik programera čije izručenje SAD traži od Srbije, Milan Petrović, u izjavi za RFE objasnio je da je Europski sud zatražio od Srbije da mu do 4. rujna dostavi informacije u vezi s mogućim izručenjem 10 programera iz Niša Sjedinjenim Državama.

Petrović tvrdi kako sud u Strasbourgu treba odlučiti i savjetovati treba li osumnjičene programere izručiti američkom pravosuđu ili im, pak, suditi u Srbiji.

Odvjetnik programera kojima navodi da je Europski sud tražio odgovore na pitanja vezano uz uvjete kojima bi njegovi klijenti bili izloženi ako ih se izruči u SAD, od smještaja do tretmana vezanog uz sanitarne uvjete u pandemiji.

Koncem srpnja 2020. godine uhićeno je 11 osoba osumnjičenih da su se od 2011. godine bavili digitalnim prevarama i sudjelovali u stvaranju, promidžbi i organiziranju najmanje 16 lažnih investicijskih platformi na internetu, te da su tako zaradili 70 milijuna dolara. Svi osumnjičeni imaju boravište u Nišu.

Slučaj je dobio obrat nakon što se saznalo da njihovo izručenje zahtjevaju Sjedinene Države, a RSE podsjeća da je na web stranici američkog ministarstva pravosuđa navedeno da je niška skupina pomogla u stvaranju i prodaji više od 20 lažnih investicijskih platformi, uključujući Options Rider, Bancde Options, Start Options, Dragon Mining, BTC Mining Factor i Triniti Mining.

Odvjetnik Petrović i njegovi klijenti nadaju se da će Srbija, kao ravnopravni partner SAD-a kad je riječ o ugovoru o izručenju, zatražiti da se se slučaj prepusti srbijanskom pravosuđu jer "Srbija ima sud za visokotehnološki kriminal koji 'savršeno dobro radi' i moguće je da se optuženima sudi po svim mjerilima poštujući njihova ljudska prava", navodi RFE.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti