Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske (AAI@EduHr) obilježava 15 godina od uspostave. Sustav AAI@EduHr je u produkcijski rad pušten 1. ožujka 2006. godine, a rezultat je projekta kojeg je u svibnju 2004. godine, pokrenuo Sveučilišni računski centar (Srce) odgovarajući pri tome na rastuće potrebe korisnika za pouzdanim i sigurnim sustavom za autentikaciju i autorizaciju pri korištenju mrežnih usluga. Projekt je podržalo i financiralo tadašnje Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, a Srce ga je provelo u suradnji s CARNET-om.

Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj (AAI@EduHr) je infrastrukturni, posrednički sustav čija je temeljna zadaća omogućiti sigurno, pouzdano i efikasno upravljanje elektroničkim identitetima te njihovu jednostavnu uporabu za pristup mrežnim i mrežom dostupnim resursima. Srce koordinira radom sustava AAI@EduHr te upravlja razvojem i održavanjem zajedničkih, središnjih elemenata tog sustava. Naglasimo kako je AAI@EduHr jedna od prvih federacija elektroničkih identiteta u globalnoj akademskoj i obrazovnoj zajednici.

U proteklih se 15 godina AAI@EduHr afirmirala kao ključni sustav koji vlasnicima elektroničkih identiteta (znanstvenicima, nastavnicima, studentima i učenicima) omogućuje rad u virtualnom okruženju što se posebno važnim pokazalo i u uvjetima pandemije COVID-19.

Krajem 2020. godine u sustav AAI@EduHr uključena je 241 matična ustanova – davatelj elektroničkih identiteta te jedinstveni imenik svih škola u Republici Hrvatskoj s ukupno više od 920.000 elektroničkih identiteta koje su njihovi vlasnici mogli koristiti za pristup do više od 860 različitih usluga.

Treba dodati kako su elektronički identiteti iz sustava AAI@EduHr prihvaćeni u sustavu e-Građani, a sustav AAI@EduHr povezan sa sustavima eduroam (globalna roaming usluga pristupa mreži) i eduGAIN (globalni sustav koji povezuje federacije elektroničkih identiteta). Tako je kroz eduGAIN korisnicima dodatno omogućen pristup do više od 4.100 usluga iz 70-ak federacija diljem svijeta.

U izazovnoj 2020. godini sustav AAI@EduHr potvrdio se kao robustan i pouzdan posrednički sustav podržavši naglo i značajno povećanje korištenja. Tijekom 2020. godine segment sustava AAI@EduHr koji brine o prijavi za korištenje usluga putem weba zabilježio je više od 80.400.000 uspješnih prijava za rad što je rekordan godišnji promet i 2,2 puta veći broj obrađenih autentikacijskih zahtjeva nego u 2019. godini. Rekordan mjesečni promet zabilježen je u ožujku 2020. godine, kad je zabilježeno 11.214.236 uspješnih autentikacija od 517.453 jedinstvenih korisnika, naglašava mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu.

AAI@EduHr ustrojen je kao federacija sa središnjim sustavom prijave korisnika (eng. hub-and-spoke federation) čime su standardizirani i pojednostavljeni poslovi davatelja usluga i matičnih ustanova koje izdaju elektroničke identitete. To međutim, zahtjeva od Srca kao, operatera središnjih servisa i koordinatora federacije, dodatnu brigu o pouzdanom radu i robusnosti sustava.

Srce, u ulozi koordinatora sustava AAI@EduHr, nastoji različitim aktivnostima osigurati da informacije o ustroju, tehničkim, informacijskim i organizacijskim standardima, te o radu središnjih funkcija sustava budu široko dostupne kako predstavnicima matičnih ustanova i davatelja usluga tako i krajnjim korisnicima, ističe Mijo Đerek, dipl. ing., predstojnik Sektora za posredničke sustave i podatkovne usluge.

Osim na tehnološkim rješenjima i standardima sustav AAI@EduHr temelji se na međusobnom povjerenju svih uključenih subjekata. Kako bi to povjerenje očuvalo, Srce provodi redovite provjere usklađenosti (certificiranja) subjekata u sustavu (matičnih ustanova i davatelja usluga) s normama sustava koje uključuju tehnološka, informacijska i organizacijska pravila i preporuke.

U tehnološkom smislu sustav je usklađen sa svim važećim standardima i protokolima, a Srce neprekidno radi na njegovom unapređenju. Tako je uz standardni način prijave (korisničkom oznakom i lozinkom) uvedena i mogućnost višestupanjske autentikacije koja omogućuje korištenje više različitih metoda autentikacije te time podiže razinu sigurnosti procesa autentikacije korisnika.

Srce aktivno sudjeluje u međunarodnim projektima i radnim skupinama koje se bave problemima povezanim s posredničkim sustavima i sustavima autentikacije i autorizacije. Prepoznato je i prihvaćeno kao operator nacionalne autentikacijske i autorizacijske infrastrukture i pouzdan partner u izgradnji globalnih posredničkih (middleware) sustava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju