Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) ove godine obilježava 50 godina od početka provedbe obrazovnih aktivnosti u Srcu. Naime, prve obrazovne aktivnosti u Srcu održavale su se već u siječnju 1972. godine, samo nekoliko mjeseci od osnivanja Srca.

Slika nije dostupna Sveučilišni računski centar proslavio 50 godina rada i najavio velike planove za budućnost

U idejnom projektu Srca obrazovanje korisnika istaknuto je kao jedan od najvećih prioriteta Sveučilišnog računskog centra. U Srcu s ponosom ističemo da već 50 godina uspješno ostvarujemo taj zadatak i našim korisnicima omogućavamo stjecanje novih znanja i kompetencija kako bi uspješno koristili usluge i sustave koje im Srce stavlja na raspolaganje. Time ostvarujemo i naš strateški cilj pružanja podrške inovativnoj i učinkovitoj primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i društvu općenito, istaknuo je ravnatelj Srca Ivan Marić.

U samim počecima obrazovne aktivnosti su se odvijale na privremenoj lokaciji u Savskoj 16, a bile su organizirane poput nastave na fakultetima. U to vrijeme su predavačima na raspolaganju bili dvorana, kreda i grafoskop, a neki od prvih tečajeva bili su o programskim jezicima FORTRAN i COBOL. Tada su primarni korisnici bili članovi akademske i znanstvene zajednice - nastavnici i asistenti koji su usvojena znanja u Srcu implementirali u svoju nastavu i istraživanja te prenosili svojim studentima. Gotovo svaka nova godina donosila je promjene u obrazovnom programu, kao rezultat nastojanja da se kontinuirano unaprjeđuje kvaliteta tečajeva, a ponuda prilagođava brzom razvoju informacijskih i komunikacijskih tehnologija i potrebama polaznika Srca.

Slika nije dostupna Studomat slavi 20 godina: Digitalizacija koja je promijenila visoko obrazovanje u Hrvatskoj

Danas većinu obrazovnih programa Srca mogu pohađati svi zainteresirani polaznici. Srce je uspostavilo i online tečajeve za samostalno učenje koji korisnicima omogućavaju povećanje informatičke pismenosti, a od 2018. godine online tečajevi Srca, koji su besplatni, dostupni su i kroz sustav e-Građani.

U novije vrijeme sve veći naglasak stavlja se na prenošenje znanja i ekspertize s ciljem podizanja razine digitalnih vještina krajnjih korisnika potrebnih za uporabu resursa, platformi i informacijskih sustava Srca u svakodnevnom radu. Tako se u ponudi obrazovnih aktivnosti Srca danas nalaze obrazovne aktivnosti koje pokrivaju područje naprednog računanja, upravljanja istraživačkim podacima, obrazovne aktivnosti vezane za informacijske, posredničke, podatkovne sustave i usluge kao što su ISVU, AAI@EduHr, eduroam, Hrčak, Dabar i e-učenje. U 2021. godini započet je online program pod nazivom webinari Srca.

U okviru obilježavanja 50 godina djelovanja Srca u 2021. godini, akcijom „Od Srca znanje na dar“, započela je proslava 50 godina obrazovnih aktivnosti Srca. Provođenjem ove aktivnosti, koja će trajati do kraja travnja ove godine, ističe se usmjerenost Srca na širenje informatičke pismenosti i omogućavanje korisnicima stjecanje novih znanja i kompetencija.

Srce Hrvatski internet slavi rođendan! Prošlo je 29 godina od uspostave prve internetske veze u Lijepoj Našoj

Od samog osnutka Srce prati i osluškuje potrebe svojih korisnika. Sukladno tome osmišljavamo i provodimo naše obrazovne aktivnosti. Područje obrazovanja nikad ne miruje, jer u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija uvijek ima novosti, a prema njima se mijenjaju i potrebe naših korisnika za koje i kreiramo naše obrazovne sadržaje. Tako s ponosom ističemo da smo uspješno odgovorili i na izazove koje je pred nas postavila pandemija COVID-19 jer smo svoje obrazovne aktivnosti uspješno preselili u online okruženje, a time i povećali njihovu dostupnost i korisnicima iz svih dijelova
Hrvatske i regije
, izjavila je doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca.

U narednom razdoblju krećemo s izradom programa koji će još bolje pratiti potrebe zajednice i koji će sadržavati tečajeve, radionice i druge aktivnosti vezane za usluge Srca. Naglasak ćemo staviti i na objedinjavanje obrazovnih aktivnosti u Srcu te druge aktivnosti vezane za uspostavu Akademije Srca, zaključila je doc. dr. sc Kučina Softić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju