Srednjoškolci uživali u STEM radionicama, a sad je na redu i STEM festival

Nakon uspješno održanih radionica, nastavak projekta slijedi u drugoj polovici godine, kada će se održati STEM festival.

Martina Čizmić | 04.03.2022. / 11:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čak 80 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske imalo je tijekom prošlog tjedna priliku sudjelovati u radionicama iz primijenjenog računarstva, robotike, multimedijskog računarstva i geološkog inženjerstva. Radionice, koje su za učenike bile besplatne, a uključivale su i plaćene troškove puta i smještaja, izazvale su veliki interes te je za 80 mjesta bilo čak 919 prijava.

U prostorima Športske gimnazije i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta 15 predavača održalo je radionice u trajanju od 5 dana, prema programu kojega su razvili Visoko učilište Algebra i Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu u suradnji s nositeljem projekta Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI) i Institutom za razvoj obrazovanja (IRO).
Teme radionica su bile: Unity – izrada videoigara; Android – izrada mobilnih aplikacija; Zemlja, čovjek i geotehnologija te Robotika.

Prednost ovakvih programa je ne samo upoznavanje sa STEM-om kroz popularne oblike poučavanja, već i upoznavanje đaka iz različitih dijelova Hrvatske koji dijele iste interese te izdvajanje iz uobičajenog okruženja, što doprinosi i njihovom osamostaljenju. Ovakvi programi osim popularizacije STEM-a pomažu učenicima i u odabiru budućeg zanimanja, istaknula je prof. dr. sc. Marta Mileusnić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Predavač Dino Kurelović naglasio je važnost razumijevanja tehnološkog okruženja.

Ovakvi programi kod mladih svakako potiču razvoj kritičkog razmišljanja i kreativnog načina rješavanja problema te im svakako daju drugu perspektivu o tehnologiji koja je sveprisutna u njihovom životu. Tijekom radionice mogli su vidjeti što se događa iza računalne igre ili aplikacije koju svakodnevno koriste i što se sve treba dogoditi da bi ona bila dostupna krajnjem korisniku. Vjerujem da većinu zanimaju područja kojima smo se bavili i ovakva radionica im je sigurno pomogla da dobiju bolji uvid i razmisle žele li se u tom smjeru dalje školovati ili se time baviti nekad u budućnosti. Čak i ako ne odaberu STEM područje kao svoj put, ovakve radionice sigurno mijenjaju percepciju o tome što se događa iza gotovog proizvoda koji nam je dostupan, omogućuju sagledavanje problema na drugačije načine i daju širu sliku o industriji koja se danas ubrzano razvija, istaknuo je Kurelović.

Programi i aktivnosti poput ovih koji će se provoditi u sklopu projekta STEM akademija dobrodošao su način da se osvijesti važnost ulaganja u znanje i kreativno rješavanje zadataka. STEM akademija će zasigurno napraviti značajan korak u smjeru promocije STEM vještina te nam je stoga drago da smo dio ovog projekta i njegove održivosti, izjavila je Maja Puhovski s Visokog učilišta Algebra.

Jedna od polaznica radionice za izradu videoigara, Inka Vuković iz 1. razreda srednje Obrtničke i tehničke škole Ogulin oduševljena je radionicom.

Ovo je moje prvo iskustvo vezano za STEM radionice, mogućnost koja mi je pružena da sudjelujem na njima mi je mnogo značila. Smjer obrazovanja u koji idem (Tehničar za računalstvo) je ono što me ispunjava i volim, te ova akademija mi je pružila otvaranje šireg spektra što se tiče programiranja. Kroz ovih pet dana naučili smo raditi u programu Unity i u programskom jeziku C# koji nam omogućuje izradu video igara. STEM Akademija meni kao i ostalim sudionicima ostavila je veliki dojam i otvorila vidike prema daljnjem obrazovanju. Zajedništvo i međusobna suradnja nas polaznika i predavača je nešto što će nam ostati dugo u sjećanju. Predavači su bezuvjetno podijelili svoja znanja i iskustva sa nama.

Galla Uroić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknula je zadovoljstvo interaktivnošću i komunikacijom u obliku dijaloga s učenicima.

Iskustvo je izrazito ugodno i pozitivno, budući da su polaznici bili zainteresirani, voljni aktivno sudjelovati u radionici, komunicirati, postavljati pitanja bez susprezanja i općenito pokazati inicijativu u radu na radionici.

Programi poput ovih organizirani za mlade itekako su potrebni, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da u gotovo svakoj županiji nedostaju stručnjaci iz STEM područja. Drago mi je da su sudionici bili aktivni tijekom predavanja i da su pokazali velik interes za informacije o tome kako nastaviti obrazovanje u STEM području, bilo u Hrvatskoj ili u inozemstvu, zaključila je obrazovna savjetnica iz Instituta za razvoj obrazovanja Ana Uglešić.

Nakon uspješno održanih radionica, nastavak projekta slijedi u drugoj polovici godine, kada će se održati STEM festival. Projekt ima za cilj pružiti djeci i mladima priliku za razvoj vještina povezanih sa STEM-om, upoznavanje s novim inovativnim metodama učenja i načinima dolaska do otkrića i rezultata u STEM-u.

Provedba projekta STEM akademija započela je 29.06.2021. i ukupnog je trajanja dvije godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.392,86 kn.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti