Sretan ti rođendan Nikola Tesla

Na današnji dan godine 1856. rođen je jedan od najvećih znanstvenika i inovatora svjetskog glasa - Nikola Tesla.

Zimo Zimo Zimo | 10.07.2011. / 12:06

Sretan ti rođendan Nikola Tesla

Na današnji dan godine 1856. rođen je jedan od najvećih znanstvenika i inovatora svjetskog glasa - Nikola Tesla.

Jedno je sigurno, da nije bilo Nikole Tesle, mobiteli ne bi bili to što jesu, ne bi imali bežičnih veza, rentgena, daljinskog upravljanja niti struje kakvu danas poznajemo.

Unatoč njegovoj genijalnosti brojni njegovi patenti nikad nisu ugledali svjetlost dana, što radi ekonomije, što radi njega samoga.

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu kod Gospića, a uvijek se ponosio svojim srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom. Teslin otac bio je pravoslavni svećenik, a majka bez naobrazbe no vrlo inteligentna žena.

Tesla je surađivao sa Thomasom Edisonom, također jednim od najvećih inovatora tog vremena, no kasnije je svoje projekte počeo ostvariti uz pomoć kapitala gospodina Georga Westinghousea.

S obzirom na njegov predan rad na području elektrotehnike, jedinica za magnetsko polje 1956. je godine -- odnosno na 100-tu obljetnicu Teslina rođenja -- nazvana je Tesla (T).

U razdoblju 1896-1914. patentira seriju pronalazaka koji čine osnovu suvremene radio-tehnike. Od njegovih 700 pronalazaka nekoliko desetaka je našlo praktičnu upotrebu. U proljeće 1898. godine, na elektrotehničkoj izložbi u New Yorku prikazuje mogućnost daljinskog upravljanja brodom elektromagnetskim valovima. Tijekom 1934. izučava mogućnost razbijanja atomske jezgre pomoću elektrostatskih generatora visokog napona.

O Tesli se može mnogo toga pričati, no sve o njemu možete pročitati i na stranicama Wikipedije, i naravno pogledati neke od brojnih videa na YouTubeu.

Sretan ti rođendan Nikola Tesla!

Via Wikipedia, Amoic

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti