Nedavno objavljeno istraživanje 'Internet revolucija - Srbija 2.0' je značajan deo posvetilo temi razvoja elektronskog poslovanja u Srbiji, gde je zaključeno da najveći problem predstavlja nedostatak mogućnosti vršenja novčanih transakcija putem globalnih servisa za online naplatu kao što je PayPal.

Država je već u nekoliko navrata najavljivala da će kompanija PayPal uvrstiti Srbiju na listu zemalja koje servisira ovaj najpopularniji servis za online plaćanje, međutim do toga nije došlo i kako stoje stvari to pitanje uopšte nije na dnevnom redu.

Istraživanje pokazuje da je u Srbiji pojačana svest i o važnosti razvoja nekih drugih sfera za unapređenje elektronskog poslovanja, iako je kao najveća prepreka za snažniji razvoj e-biznisa istaknuta nedostupnost globalnih sistema on-line naplate. Tako su anketirani izrazili mišljenje i istakli da je potrebno značajnije unaprediti i stvari kao što su jasnoća carinskih procedura, procesi izvoza i uvoza robe i usluga preko interneta, sistemi slanja robe kupljene u Srbiji preko interneta, visina carinskih taksi, ali i spremnost političara i političkih stranaka na rešavanje svih ovih problema.

Istraživanje je pokazalo da je broj onih koji smatraju da 'politička volja' u smeru unapređenja e-biznisa u Srbiji treba biti osnažena veći za skoro celih 10% ispitanika u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Regulisanje naplate preko kartica je takođe jedna od stvari koju su ispitanici označili kao bitnu za unapređenje elektronskog poslovanja u Srbiji u značajno većem procentu u odnosu na istraživanje od prošle godine.

Takođe, istraživanje pokazuje da su građani Srbije u principu zadovoljni internet infrastrukturom u smislu brzine interneta, jer je za nekih 5% manje ispitanika, u odnosu na prošlu godinu, označilo pitanje pristupačnosti brzog interneta kao stvar kojoj bi trebalo posvetiti veću pažnju u procesu unapređenja uslova za razvoj boljeg elektronskog poslovanja u Srbiji.

Broj onih koji koriste internet za bilo koji vid transakcije, kupovine, prodaje ili elektronskog poslovanja veći je za 5%, gde se prošle godine potvrdnim odgovorom izjasnilo 58.3% ispitanika, dok je ove godine to 63.9%.

Istraživanje je sprovedeno tokom prvih deset dana aprila 2012. godine na uzorku od 1239 ispitanika, putem nekoliko poznatih srpskih internet portala i blogova, kao i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Istraživanje 'Internet revolucija - Srbija 2.0' je urađeno od strane Centra za razvoj Interneta u saradnji sa Upravom za digitalnu agendu Republike Srbije, a ceo dokument istraživanja možete preuzeti OVDE

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju