Stanovnici američkog grada ogorčeni na Amazon: “Zvuče poput goleme košnice pčela”

Dok Amazon traži dozvolu za nova testiranja, stanovnici se žale kako im tehnologija ove kompanije narušava privatni prostor.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.08.2024. / 15:08

Pčele (Foto: Getty Images)

Vizija Jeffa Bezosa bila je da jednom Amazonovi proizvodi kupcima stižu jako brzo nakon narudžbe i to s - neba. Zato je prije više od deset godina najavio uslugu Prime Air, odnosno dostavu putem dronova. Prošlo je više od desetljeća, a Bezosova dostava bespilotnim letjelicama nije se previše pomaknula s mrtve točke i pitanje je kada možemo očekivati da njihovi dronovi i usluga izađu iz eksperimentalne faze i postanu uobičajen način dostave. Sigurno je samo kako to neće biti tako skoro.

Wing Paket stiže dronom: Wing predstavio još veći model dostavne bespilotne letjelice

Kompanija na određenim tržištima već testira svoje dronove, no kako možemo vidjeti na primjeru grada College Stationa koji se nalazi stotinjak kilometara udaljenom od Houstona, ta testiranja ne prolaze bez problema. Naime, stanovnici ovog grada nisu previše zadovoljni činjenicom što Amazon upravo iznad njihovih glava testira svoju tehnologiju. Situacija je toliko loša da je gradonačelnik College Stationa John Nichols nedavno poslao prosvjedno pismo Saveznoj upravi za civilno zrakoplovstvo u kojem je naglasio nezadovoljstvo stanovnika s bespilotnim letjelicama.

Najveći problem s kojim su svakodnevno suočeni jest buka jer zvuče poput goleme košnice pčela. Ona je ponajviše izražena prilikom polijetanja i slijetanja dronova, a ponekad su dronovi glasni i tijekom samog leta. Buka je toliko velika, prema Johnu Caseu, stanovniku College Stationa koji je razgovarao s medijima, da može probuditi medicinske sestre, policajce i vatrogasce koji se žele naspavati nakon naporne noćne smjene.

Ekipu iz Amazona, čini se, pritužbe stanovnika ne diraju te su nedavno zatražili dozvolu za povećanje broja letova, tj. dostava, kao i proširenje područja na kojem mogu obavljati dostavu, a žele dostavljati dronove tijekom dužeg perioda svakog dana. Upravo je to razlog zbog kojeg je Nichols kontaktirao upravo za zrakoplovstvo jer stanovnici njegova grada ne žele da se Amazonu dopusti više letova.

Kako je objasnio Ralph Thomas Moore, koji živi blizu od mjesta lansiranja dronova, riječ je o velikom narušavanju osobnog prostora koje ima značajan utjecaj za sve u susjedstvu. Zanimljivo je kako ovo nije jedino mjesto u SAD-u gdje je Amazon testirao svoje dronove, no iz nepoznatog razloga, prestali su s testiranjima u Lockefordu, gradu južno od Sacramenta, a zatražili su dozvolu i za testiranje svoje tehnologije i u jednom gradu u blizini Phoenixa.

Amazonova bespilotna letjelica Amazon nastavlja s testiranjem dostave budućnosti

Kako smo nedavno pisali, Amazon se ne želi ograničiti samo na SAD te su najavili i početak testiranja svojih dostavnih bespilotnih letjelica i u Velikoj Britaniji.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti