Paket stiže dronom: Wing predstavio još veći model dostavne bespilotne letjelice

Novi model drona namijenjenog dostavi ima dvostruko veću nosivost, no o dalje isti doseg i brzinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2024. / 11:38

Wing (Foto: YouTube/Wing)

Googleova kompanija Wing na više tržište već neko vrijeme dostavlja namirnice i druge proizvode putem bespilotnih letjelica. Ova je usluga prilično ograničena, kako regulativom, tako i mogućnostima samih dronova, a proizvode zračnim putem dobivaju korisnici u dijelovima Australije, Finske i SAD-a. Aktualni modeli dronova mogu prenositi proizvode male težine (do 1,1 kg), a iako su brzi i mogu letjeti brzinom višom do 100 km/h, njihov je doseg prilično mali i iznosi manje od 20 km.

Wing Dvoje najvećih udružili snage i uveli revoluciju u dostave

Dosadašnja iskustva korisnika su prilično pozitivna te je kompanija s dronovima obavila više od 350 tisuća dostava, ponajviše u Australiji. Wingovi dronovi koriste vezice i kuke kako bi podigli vrećice i kartonske kutije sa sadržajem za dostavu te ih spustiti na travnjak kuće korisnika koji je naručio te proizvode. S obzirom na to da je nosivost dronova mala, u 30 posto slučajeva za dostavu su se morale koristiti dvije Wingove bespilotne letjelice.

Za takve situacije, kada je teret za dostavu teži od maksimalne nosivosti drona, Wing je sada predstavio novi model drona, s dvostruko većom nosivosti. Dok će novi dron sada moći prenositi više od 2,2 kg tereta, zadržao je isti doseg od skoro 20 km, kao i brzinu. Korištenje bespilotnih letjelica različite nosivosti izvršni direktor Winga Adam Woodworth usporedio je sa zrakoplovima različitih veličina i broja putnika koje koriste zrakoplovne kompanije za različite rute. Novi dronovi bit će dostupni na svim tržištima na kojima Wing posluje, a s dostavama neće početi odmah, već tijekom sljedećih 12 mjeseci.

S napretkom tehnologije, ali i donošenjem regulative, za očekivati je kako će ovakav način dostave postati sve popularniji i da će se dronovi sve češće koristiti. Ipak, u bližoj budućnosti i dalje će se koristiti samo za dostave na kraće udaljenosti. Paketi bi se i dalje do skladišta trebali dopremati zrakoplovima pa kamionima i tek od tamo bi se, za korisnike koji ne žive daleko, paketi mogli slati bespilotnim letjelicama.

Slika nije dostupna Wing za godinu dana želi dostavljati milijune paketa svojim dronovima

Trenutačno je dostava dronovima ograničena samo na hranu te male namirnice poput lijekova. Wing je jedan od predvodnika na ovom tržištu, iako nije jedina kompanija koja razvija ovu tehnologiju. Velike ambicije na ovom tržištu ima i Amazon koji je još prije desetak godina predstavio svoje dostavne dronove i najavio uslugu Prime Air. Razvoj ove tehnologije i testovi ne idu baš po planu, no nema sumnje kako će Amazon nastaviti s testiranjima i razvojem ove tehnologije koja bi jednom trebala postati uobičajen način dostave paketa, barem na kraćim udaljenostima.

Izvor: Wing
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti