Dvoje najvećih udružili snage i uveli revoluciju u dostave

Samo pola sata nakon narudžbe proizvodi stižu do svojih kupaca.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.08.2023. / 09:46

Wing (Foto: Google)

Sredinom prošlog desetljeća činilo se kako nismo daleko od trenutka u kojem će dostava putem bespilotnih letjelica postati uobičajena stvar. Velike najave imao je Amazon, posebnu kompaniju za dostavu dronovima pokrenuo je i Google, a pojavili su se i neki startupovi čiji je cilj bio ubrzati dostavu putem bespilotnih letjelica. Iako već neko vrijeme postoje mjesta na kojima zaista možete naručiti hranu, lijekove ili neke manje kućne potrepštine zračnim putem, takav se oblik dostave ipak nije raširio kako su se to u Amazonu i drugim kompanijama nadali.

Slika nije dostupna Wing za godinu dana želi dostavljati milijune paketa svojim dronovima

Razlozi za to su brojni - od inženjerskih izazova preko regulative, buke, sigurnosti pa do javnosti koja još nije prihvatila takve uređaje koji im lete iznad glave.

No to ne znači da su kompanije odustale od svojih velikih planova. U američkim i australskim gradovima u kojima se testira ovakav oblik dostave ljudi su prilično zadovoljni brzinom kojom im dronovi dostavljaju naručene proizvode, iako je bilo i neočekivanih izazova poput napada ptica na letjelice u Australiji.

S ovakvim oblikom dostave sada kreće i američki maloprodajni div Walmart koji će u dijelu savezne države Teksas određene proizvode kupcima dostavljati putem dronova. Iz te kompanije tvrde kako će vrijeme od narudžbe do dostave proizvoda iznositi samo do pola sata, pri čemu Walmart surađuje s Googleovim odjelom za dronove Wing. Dostave će se na početku obavljati iz Walmart Supercentera Frisco u Teksasu, a naknadno i iz još jedne trgovine ove tvrtke.

Korisnici koji žele ovakav oblik dostave i nalaze se u krugu od deset kilometara od trgovine mogu naručiti stvari poput manjih namirnica i lijekova unutar Wingove mobilne aplikacije, a dostava će im, barem za sada, biti besplatna.

Walmart je još ranije počeo eksperimentirati s ovakvim oblikom dostava - 2021. investirali su u konkurenta Wingu DroneUp, a surađuju i sa Zipelineom. Zainteresirano smo za suradnju sa stručnjacima koji se mogu fokusirati na brzinu i održivost kako bi se mi mogli fokusirati na ono u čemu smo najbolji, komentirala je glasnogovornica Walmarta Lindsey Coulter.

Amazonova bespilotna letjelica Amazon nastavlja s testiranjem dostave budućnosti

Kako se tehnologija bude dalje razvijala, a za očekivati je da će se napraviti i daljnji koraci oko regulative, možemo očekivati kako će se ovaj oblik dostave s vremenom proširiti na još više gradova.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti