Amazon nastavlja s testiranjem dostave budućnosti

Amazon je testiranje usluge Prime Air proširio na nova području u Teksasu i Kaliforniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.12.2022. / 13:57

Amazonova bespilotna letjelica (Foto: Amazon)

Ako je nekoj kompaniji važno da se način dostave modernizira i ubrza to je svakako Amazon. Jedan od način na koji se dostava može ubrzati jest putem bespilotnih letjelica te je kompanija još 2013. godine najavila razvoj svoje usluge Prime Air. Razvoj dronova i usluge, nije teško zaključiti, ne ide tijekom kojim su se u kompaniji nadali, no određeni je napredak ipak zabilježen.

Amazon Prime Air (Foto: AFP) Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Tvrtka je nedavno najavila testiranja bespilotnih dostava ne nekoliko novih lokacija u dvije američke savezne države - Kaliforniji i Teksasu. To je na LinkedInu najavio potpredsjednik Prime Air Amazona David Carbon, uz fotografiju drona koji nosi malu kutiju povezanu s konopcem. Napisao je kako je ovo samo mali korak koji će s godinama prerasti u gigantski korak, naglasivši kako će tehnologija otključati budućnost dostave u kojoj će sigurnost biti imperativ, a kupci na prvom mjestu. Naši ljudi bit će temelj na kojem je sve bazirano, pohvalio je zaposlenike Amazona.

Sve što kupci koji sudjeluju u ovom testu trebaju napraviti jest unutar svoje mobilne aplikacije odabrati takav način dostave te vrlo brzo mogu očekivati dolazak bespilotne letjelice koja će im spustiti naručeni proizvod.

Dronovi, naravno, neće moći zamijeniti prijevoz na velikim udaljenostima iz dostavnih centara, no čine se idealnim za dostavu posljednjih nekoliko kilometara do kućne adrese. S obzirom na to da su u gradovima često gužve i promet je usporen, bespilotne letjelice čine se idealnim kao rješenje za takve probleme prilikom dostave.

Amazon Prime Air (Foto: AFP) Padaju dronovi: Amazonova ideja o zračnoj dostavi ne odvija se po planu

Naravno, pri tome one moraju biti sigurne i za druge letjelice, ali i za ljude i infrastrukturu na zemlji, odnosno moraju poštovati strogu regulativu i sigurnosne zahtjeve. Treba se voditi računa i o npr. vremenskim uvjetima, stvaranju buke tih letjelica itd. Osim Amazona i druge kompanije testiraju sličan način dostave, a jedna od njih je i Googleov Wing koji se do sada pokazao odličnim rješenjem za dostavu proizvoda manjih dimenzija na male udaljenosti, iako su tijekom testiranja usluge naišli i na neke neočekivane probleme, poput napada ptica na njihove dronove.

Izvor: Digital Trends

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti