Starman je obišao Sunce i sad se sprema za samotnu vožnju u nepoznato

Mjeseci prolaze, a Muskov Starman i dalje suvereno vozi svemirskim bespućima.

Martina Čizmić | 19.08.2019. / 14:26

Tesla Roadster (Foto: SPACEX / AFP ) (Foto: SPACEX / AFP)

 Kad je prije godinu i pol dana Elon Musk u svemir lansirao svoj crveni Tesla Roadster s lutkom astronauta, od milja nazvanim Starmanom, cijeli svijet je pozorno pratio što se događa. Mnogi su njegov potez nazivali genijalnim marketinškim trikom, dok su drugi isticali kako je to najbolji dokaz da SpaceX ima potencijala poslati ljude na svemirsku vožnju.

Foto: Elon Musk Elon Musk u svemir šalje električni automobil

Mjeseci prolaze, a Muskov Starman i dalje suvereno vozi svemirskim bespućima.

Prema podacima s internetske stranice "Where is Roadster?" koja prati njegovo kretanje, Starman je u svom crvenom automobilu napravio prvi krug oko Sunca, 557 dana od lansiranja. U međuvremenu je "odvezao" gotovo 300 milijuna kilometara i to brzinom od gotovo 1500 kilometara na sat. Trenutno se nalazi 111 milijuna kilometara od Marsa.

Tesla Roadster (Foto: SPACEX / AFP ) Koji potez Elona Muska! Pogledajte Zemlju očima astronauta koji sjedi u – Tesla Roadsteru

Među zanimljivim podacima koji se mogu iščitati je i onaj kako je Tesla Roadsteru garancija istekla već više od 21 tisuća puta, a ako se baterije u međuvremenu nisu ispraznile, Starman je odslušao pjesmu "Space Oddity" 151 tisuća puta, odnosno pjesmu "Life On Mars" 204 tisuće puta.

Ljudi će imati priliku vidjeti Starmana 5. studenog 2020. godine kad bi se trebao "približiti" Zemlji na 52 milijuna kilometara. Nakon toga, neće biti u Zemljinom susjedstvu sve do 2047. godine, ako toliko preživi u svemiru.

Tesla Roadster (Foto: SPACEX / AFP ) Nastavlja se svemirsko putovanje: Muskov Starman prešao i Mars

No, možda ga prije toga sretne NASA-ina letjelica koja bi 2020. trebala sletjeti na Mars. Naime, 7. listopada 2020. Starman bi trebao projuriti pored Marsa na udaljenosti od samo 7,5 milijuna kilometara.

Naravno, ako do tad preživi sve "svemirske" avanture koje ga čekaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti