Steam bi uskoro mogao omogućiti pokretanje Windows igara u Linuxu

Procurile su informacije o novim ‘alatima za kompatibilnost’ SteamOS-a za koje se nagađa da će korisnicima Linuxa omogućiti pokretanje Windows igara.

Filip Krizmanić | 17.08.2018. / 16:18

Miš (Foto: Getty)
Miš (Foto: Getty) (Foto: Getty)

Valve je još davne 2013. godine predstavio SteamOS (Steamov operativni sustav baziran na Linuxu) koji i danas besprijekorno radi iako ga ne koristi previše ljudi. SteamOS je posljednji put bio ažuriran prije samo nekoliko tjedana, a čini se da Valve sada želi dodatno proširiti sposobnosti svoje aplikacije.

Članovi Linux zajednice na redditu su nedavno otkrili velike pomake u alatima za kompatibilnost SteamOS-a te nagađaju da bi tim alatima uskoro mogli pokretati Windows igre (odnosno više manje sve igre na Steamu) na svom najdražem operativnom sustavu.

Funkcionalnost igara će biti nešto slabija nego na Windowsima, ali članovi r/linux-gaming subreddita predviđaju da će ipak pristojno raditi uz pomoć službene podrške Valvea.

Iz koda SteamOS-a članovi subreddita su također iščitali da bi funkcija Steam Playa u budućnosti mogla korisnicima reći kako i koliko će željene igre biti funkcionalne na njihovim sustavima. Odnosno da će Steam Play testirati igre te provjeravati jesu li ovjerene i podržavaju li nove alate za kompatibilnost.

Ars Technica upozorava da je ovo otkriće daleko od službenog predstavljanja te da bi se tako trebalo i tretirati. Nema nikakvih naznaka o tome kako će sustav funkcionirati.

Također treba uzeti u obzir da je SteamOS uvijek zaostajao za Windowsima te će biti veliki problem ljude uvjeriti da se prebace s Windowsa.

Sposobnost pokretanja Windows igara na Linuxu bi bio veliki pomak za Steam kao i za Linux, a ako je itko sposoban to učiniti, onda je to Valve.

Izvor: PCGAMER

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti