Stellantis kupuje udio u kineskom Leapmotoru

Nagađanja o Stellantisovu ulaganju u Leapmotor počela su već prije nekoliko mjeseci.

Hina | 26.10.2023. / 13:31

Partnerstvo Stellantisa i Leapmotora (Foto: Stellantis)

Automobilska grupa Stellantis objavila je u četvrtak da će kupiti udio u kineskom proizvođaču motora za električne automobile Leapmotoru u sklopu suradnje koja bi trebala ojačati poziciju dvije tvrtke na tržištu električnih automobila.

Proizvođač Opela, Fiata, Peugeota, Chryslera i Jeepa kupit će za oko 1,5 milijardi eura približno 20 posto udjela u Leapmotoru, stoji u priopćenju objavljenom tijekom noći.

Stellantis i Leapmotor planiraju paralelno osnovati zajedničku tvrtku za proizvodnju i distribuciju automobila izvan Kine, s vlasničkim udjelima od 51 odnosno 49 posto.

Cilj je partnerstva povećati prodaju Leapmotora na visoko konkurentnom kineskom tržištu električnih automobila i proširiti njegovu prisutnost u inozemstvu. Prvo ciljano tržište bit će Europa.

Nagađanja o Stellantisovu ulaganju u Leapmotor počela su već prije nekoliko mjeseci.

Lani je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares otkazao planove o osnivanju zajedničke tvrtke s kineskim dobavljačem GAC-om, koji je trebala proizvoditi Jeepove, navodeći kao razlog nezadovoljstvo napretkom planova.

Kinesko tržište automobila igralo je dosad sporednu ulogu u Stellantisovu konglomeratu koji je u prvoj polovini godine u azijsko-pacifičku regiju isporučio samo oko 90 tisuća automobila.

Konkurent Volkswagen isporučio je pak samo u Kinu 1,45 milijuna vozila, navodi agencija dpa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti